середу, 5 травня 2010 р.

Україна виконуватиме зобов'язання у співпраці з НАТО - Головнокомандувач ЗСУ

БРЮССЕЛЬ, 5 травня. /Дмитро Шкурко - УКРІНФОРМ/. Україна виконуватиме всі власні міжнародні зобов'язання, в тому числі і у співробітництві з НАТО. Про це сьогодні у Брюсселі, відповідаючи на запитання кореспондента УКРІНФОРМу, заявив начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗС України генерал армії Іван Свида, який бере участь у засіданні Військового комітету НАТО-Україна на рівні начальників генеральних штабів, що проходить у штаб-квартирі Альянсу.
"Наше співробітництво (з НАТО - ред.) має практичну направленість, дозволяє розвивати Збройні Сили, нарощувати оперативні спроможності. Ми маємо можливість реалізувати наші інтереси в безпековому напрямку і готуємо підрозділи для виконання відповідних завдань. Один з пріоритетів - це виконання міжнародних зобов'язань, які ми взяли на себе. Ці зобов'язання будуть виконані, вони визначені в Річній національній програмі", - наголосив І.Свида.
За його словами, на сьогодні українська сторона виконала все, що обіцяла в рамках військової співпраці з НАТО. Зокрема, це стосується підготовки до участі в міжнародних операціях підрозділу радіаційного, хімічного і бактеріологічного захисту (РХБ-захисту), який пройшов так звану оцінку другого рівня та продемонстрував високі показники під час навчань "Золота маска" в Німеччині. У рамках операції "Північний сокіл" добре зарекомендував себе екіпаж українського транспортного літака ІЛ-76, який також пройшов першу фазу оцінки другого рівня. До кінця року відповідну оцінку мають пройти ще один підрозділ РХБ-захисту та інженерна рота.
"Таким чином, у нас чотири підрозділи будуть готові до виконання міжнародних завдань в операціях із врегулювання криз. Для мене, як для начальника Генерального штабу, дуже важливо, що існують такі підрозділи, спроможні виконувати завдання з підтримання миру та бути учасником як регіональної, так і глобальної систем безпеки. Я ціную своїх підлеглих, і сьогодні почув дуже багато хороших слів на їхню адресу", - підкреслив Іван Свида.
Він зауважив, що практичне використання підрозділів Збройних Сил України у міжнародних операціях залежатиме від політичного рішення. "Для нас, військовиків, головним є підготувати такі підрозділи, і я вдячний всім країнам, які до нас з повагою ставляться і нам допомагають. Ми теж з повагою ставимося до них та до відносин з ними", - сказав Іван Свида та окремо наголосив, що українські військовики перебувають "поза політикою".