СІМФЕРОПОЛЬ, 1 жовтня. /Гульнара Курталієва - УКРІНФОРМ/. Кримські виноградарі, отримавши державну підтримку будівництва холодильників місткістю лози 500 т і вище, зможуть продовжити зберігання сонячної ягоди і загалом значно підняти економіку підприємств галузі.
Про це на засіданні круглого столу з проблем прибирання і переробки винограду повідомив заступник міністра аграрної політики АРК Сергій Полюшкін.
За його словами, цього року в Криму планується зібрати близько 110 тис т винограду столових сортів, що на 15% більше, ніж в 2008 році.
На сьогодні всіма господарствами в Криму вже прибрано 34,5 тисячі тонн ягоди, що на 4,4 тис т більше, ніж в цей же час минулого року.
За останні 3 роки, зазначив С. Полюшкін, на півострові вдвічі, в порівнянні з попередніми 3 роками, зросла кількість площ, насаджених молодими виноградниками. Сьогодні вони становлять 4, 3 тис га або 13% від усієї площі виноградників.
На це було направлено 309,1 млн грн, з яких урядом України було компенсовано підприємствам 173,7 млн. грн (56%).
На думку завідуючого кафедрою виноробства Кримського агротехнічного університету Євгена Шольц-Кулікова, що виступив на засіданні круглого столу, в Криму необхідно підвищувати врожайність винограду високоякісних елітних сортів.
За його словами, це підвищить рівень споживання натурального вина, який в Україні опустився до 1 л на рік, тоді як ще декілька років тому він становив 8-6 л. Зате споживання алкоголю в Україні зросло до 16-18 л на рік "і на немовля, і на хворого, і на старого".
У зв'язку з цим, вважає завідуючий кафедрою виноробства КАТУ, виноградне вино має бути більш дешевим і доступним населенню, ніж горілка, "якою ми заповнені з усіх країн". За його словами, у нас не вистачає побаченої в США картини, де гарне вино продається на розлив в цистернах і бочках.
Про те, що великою проблемою виживаємості виноробних підприємств на сьогодні є дешева продукція, зокрема, винні фальсифікати і так звані "порошкові" вина, підтвердив і генеральний директор "Массандри" Герой України Микола Бойко.
За його словами, держава, згідно із законом про вино і виноград, повинна активніше встати на захист натурального вина в Україні і не допускати, щоб його ціна в рази перевищувала собівартість. Як помітив М. Бойко, українське населення, віддаючи перевагу недорогій алкогольній продукції, підтримує фальсифікат і сурогат, часто ризикуючи своїм життям.