четвер, 12 квітня 2012 р.

Україна збільшила викиди парникових газів

Сумарні викиди парникових газів в Україні 2010 р. збільшилися на 5% - до 383,2 млн т. Такі дані містяться у Національному кадастрі антропогенних викидів за 1990-2010 рр., роботу над яким завершили Український науково-дослідний гідрометеорологічний інститут і Фонд цільових екологічних інвестицій.

Як повідомили у прес-службі Фонду, документ передано у Міністерство екології та природних ресурсів України і Державне агентство екологічних інвестицій.

"За результатами проведеної інвентаризації, сумарні викиди парникових газів в Україні за останній, звітний 2010 рік, становили 383,2 млн т СО2-экв, що на 17,9 млн т СО2-экв (або 5%) більше порівняно з попереднім 2009 роком. Зростання викидів 2010р. сталося в основному на фоні зростання виробітку електроенергії тепловими електростанціями, чавуну, сталі та аміаку", - зазначається у документі.
Найбільша частка викидів парникових газів 2010 року припадала на двоокис вуглеводу - 75%. Викиди метану становили 17%, а закису азоту - 8%.

Згідно з даними Держстату, українські підприємства 2010 р. збільшили обсяг забруднюючих викидів в атмосферу на 4,8% - до 4,1 млн т. За 2011 р. викиди забруднюючих речовин і парникових газів в атмосферу збільшилися на 5,9% - до 4,4 млн т.

"У цьому кадастрі парникових газів враховано рекомендації, які були надані групою міжнародних експертів за результатами перевірки попереднього кадастру восени 2011 року... На сьогодні, без перебільшення, можна стверджувати, що кадастр парникових газів - чи не єдиний у державі комплексний документ, що охоплює об'єктивними показниками всі сфери економіки і життя країни, який щороку оновлюється і є доступним широкій громадськості", - зазначив Олексій Хабатюк, глава спостережної ради Фонду цільових екологічних інвестицій.

До 15 квітня кадастр має бути поданий у секретаріат рамкової Конвенції ООН по зміні клімату, що передбачено міжнародними правилами.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ukraiina_zbilshila_vikidi_parnikovih_gaziv_39870

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: