четвер, 19 квітня 2012 р.

Любко Дереш презентував книгу про гімн до Євро-2012, зіграний на струнах душі

Новий роман Любка Дереша "Голова Якова" адресований насамперед тим читачам, які здатні жартувати на тему буття.

Про це сам письменник сказав на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Це іронічний роман у досить специфічному характері - для людей, які можуть жартувати на тему буття. Моя книга - це стан посмодерної свідомості, де змішалося все: різні психотехніки і психотехнології разом із бажанням споживати більше, споживати інше, споживати краще. Можливо, це і "той біблійний Яків", боротьба якого з ангелом ще попереду, і його потрібно ще побачити. Але, передусім, це історія сучасної молодої людини, яка загубила себе в інформаційному шквалі", - розповів автор.

За його словами, спочатку книга мала назву "Як стати Богом і не заплакати". "Я написав уже три чверті тексту і вжахнувся з того, що вийшло, - якось все там страшно було й моторошно. І я зрозумів, що не хочу ризикувати своїм життям, видаючи таку книгу. Адже не можна загравати з такими речами", - зауважив письменник.

Сюжет роману розгортається навколо геніального композитора Якова, який отримав від брата-політтехнолога незвичну пропозицію - створити гімн-симфонію до відкриття Євро-2012. Темні отці, які стоять за цим замовленням, впевнені, що лише йому під силу створити музику, що буде прологом до мелодії Апокаліпсису. Щоб віднайти потрібні звуки, Якову доведеться зіграти на найприхованіших струнах душі, а можливо, навіть умерти і відродитися знову.

"Із трьох чвертей тексту попереднього роману залишилась лише четверта частина. Я хотів, щоб залишились тільки найважливіші слова, щоб не було нічого зайвого, щоб це можна було звести до афористичних, дуже коротких, лаконічних повістей. Таким чином, книга пройшла всі етапи алхімічної роботи", - підсумував Дереш.

Він також пояснив, що презентацію книги вдалося провести лише зараз, хоча вона з'явилася на полицях книгарень ще у лютому. Проте з відгуків читачів в інтернеті можна зробити висновок, що роман не залишив їх байдужими. "Близько 60-70% відгуків були яскраво негативними, хоча мене це навіть тішить. Це означає, що в книзі є щось дуже справжнє, що не залишає байдужим. Ті ж, люди, для яких ця книга писалася, залишились дуже задоволеними", - переконаний молодий письменник.

Майя Заховайко, КИЇВ.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/43006

1 коментар:

Коментувати: