середу, 11 квітня 2012 р.

Великого посту різною мірою дотримують 33% українців - опитування

Великого посту впродовж усього періоду дотримують 7% українців, ще 11% лише в окремі дні, 15% намагаються поститися, але не завжди виходить, ще 5% - хотіли би, але не дозволяє здоров'я. 60% - точно не дотримують посту.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», повідомляє УКРІНФОРМ.

Найбільше громадян дотримуються посту на заході України (15% - весь період, 28% - лише в окремі дні), відповідно це греко-католики. Найменше - на сході. Віруючі УПЦ (КП) дещо частіше дотримуються посту, ніж віруючі УПЦ (МП). Практично не дотримуються посту віруючі, які не відносять себе до жодної конфесії, та невіруючі.

Чим старші респонденти, чим нижчий їх рівень освіти, тим більше вони дотримуються посту. Дотримують посту переважно жінки та мешканці сіл. Серед старших людей також найбільше тих, які хотіли би дотримуватися посту, проте їм не дозволяє здоров'я.

Головною метою дотримання посту 59% українців вважають духовне очищення. Рідше люди постять з метою очищення організму (15%) або з метою схуднення (3%). Ще кожен шостий постить тому, що так прийнято. 80% респондентів, які суворо дотримуються посту, роблять це з метою духовного очищення. Тоді як серед тих, які лише намагаються, значна частина постить, тому що так прийнято.

У період посту готові відмовитися від їжі тваринного походження 70% опитаних, менша кількість - від споживання алкоголю та цигарок (58%), розважальних заходів та святкувань (50%) та вживання нецензурних слів (40%). Практично не готові відмовитися від перегляду розважальних телепрограм 20%, а інтимних стосунків - 19% респондентів.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/velikogo_postu_riznoyu_miroyu_dotrimuyut_33_ukraiintsiv___opituvannya_39290

1 коментар:

Коментувати: