вівторок, 17 квітня 2012 р.

Китайські робітники задавлені податками - Світовий банк

Робітники в Китаї вимушені віддавати мало не половину своїх прибутків для всіляких податків. Середня податкова ставка для китайських робітників складає близько 45%, набагато перевищуючи середній рівень у державах-членах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), хоч і трохи, але все ж перевищуючи середній рівень у країнах Європейського Союзу і вдвічі - податки в Австралії та США.

Про це йдеться у доповіді Світового банку, повідомляє газета "Женьмінь Жібао".

"Наприклад, ставка прибуткового податку для груп людей з самим високим рівнем прибутків складає 45%, включаючи страхування на старість, медичне страхування, допомогу на квартиру, страхування з безробіття", - говорить головний економіст представництва СБ в Китаї Хань Вейсень.

Він вважає, що високий рівень ставки прибуткового податку і базової ставки внесків соціального пакету призвів до надзвичайно важкого для китайського населення податкового тягаря.

Світовий банк пропонує значно скоротити податкові ставки в Китаї: наприклад, знизити ставку прибуткового податку населення і разом з тим обкласти податком на нерухомість та ввести нові види податків, скоротити частку соціальних внесків у зарплатах. "Насправді, сьогодні частка прибуткового податку в сукупних податкових надходженнях Китаю незначна, складає лише близько 5%. Підвищення базової ставки прибуткового податку також не має особливого значення, тому що наразі тільки 20% населення платить податки", - сказав Хань Вейсень.

Восени минулого року журнал Forbes склав рейтинг, згідно з яким континентальний Китай займає друге місце у світі за "індексом податкового навантаження". Однак тоді китайські економісти не погодилися з такою оцінкою, мотивувавши різницею у методах розрахунків. Разом з тим, вони вимушені були визнати, що, враховуючи структуру податкової системи КНР, прості жителі дійсно несуть найважчий податковий тягар.

За даними статистики, минулого року, всупереч тенденції скорочення податків у інших країнах світу, в Китаї спостерігалося збільшення податкового навантаження. Зростання податкових надходжень практично вдвічі перевищило темпи зростання ВВП.

1 коментар:

Коментувати: