понеділок, 9 квітня 2012 р.

За рік протестна активність громадян охолонула на 4% - Соціологічна група "Рейтинг"

Дослідження, проведене 15-26 березня Соціологічною групою "Рейтинг", зафіксувало незначне послаблення протестних настроїв громадян. Але, як і раніше, соціальні теми здатні пробудити протести куди сильніше, ніж ідеологічні.

Про це повідомляє сайт "Рейтингу".

"36% опитаних громадян готові особисто відстоювати свої права й інтереси шляхом участі в акціях протесту... Для порівняння, у квітні минулого року готових особисто відстоювати свої права в акціях протесту було трохи більше - 40%", - зазначається у результатах дослідження.

Не готові зараз до протестів 55% респондентів, тоді як у квітні-2011 таких було 51%.

Традиційно висока готовність до протестів зберігається на заході України (54%), а найнижча - на Донбасі (28%) і на сході країни (24%).

Порівняно з квітнем минулого року рівень протестної активності громадян зріс тільки на заході й півдні країни, констатують соціологи.

Протестувати готові, переважно, прихильники "Свободи" (65%), "Батьківщини" (52%), УДАРу (49%) і "Фронту змін" (48%). При цьому висока готовність до протестів спостерігається серед працюючих громадян, людей із середніми доходами та середньою освітою.

Соціологи прийшли до висновку, що соціальні теми підштовхують до акцій протесту набагато сильніше, ніж політичні чи ідеологічні.

Так, від 37% до 44% громадян готові вийти на акції протесту у разі підвищення комунальних тарифів або затримок з виплатами зарплат чи пенсій і різкого підвищення цін.

Проти фальсифікації результатів парламентських виборів готові протестувати 30% і тільки 20% опитаних готові вийти на акції протесту у разі надання російській мові статусу другої державної.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/za_rik_protestna_aktivnist_gromadyan_oholonula_na_4___sotsiologichna_grupa_reyting

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: