середу, 25 квітня 2012 р.

Учені США у своїх лабораторіях почали вирощувати вени

Американські учені з компанії Cytograft Tissue Engineering в лабораторних умовах почали вирощувати вени, що відповідають всім вимогам для проведення успішних операцій на серці.

Методика виробництва полягає в наступному: зі шкіри руки береться невеликий зразок клітин. Дані клітини, виробляють еластичний і міцний протеїн колаген, а потім в лабораторії вирощуються і розмножуються. Мета - отримання тонкого аркушу клітин. Згодом отриманий «аркуш» згортається і просочується живильними речовинами - це дозволяє шарам своєрідного «аркуша» спаятися і сформувати монолітну трубку. Фінальна стадія – трубка покривається ще одним шаром клітин. Учені вже змогли отримати судини, довжина яких досягає 20 сантиметрів. Використання донорських клітин, за словами розробників, дає можливість поставити виробництво судин «на потік» і зберігати їх до операції в холодильнику.

Нова розробка істотно полегшить життя пацієнтів, які за станом свого здоров'я вимушені проходити через процедуру діалізу. Спроби створити штучну систему кровопостачання, виконувані раніше, спиралися на матеріали-синтетики. Вени з них не мали достатній запас міцності і в значній мірі підвищували ризик інфекцій.

Повідомляється, що нові вени, вироблені з донорських клітин, вже пересаджено трьом пацієнтам із діагнозом важкої хвороби нирок. Поки «вирощені» імплантати працюють у нормальному режимі. Жодної імунної реакції або відторгнення не було зафіксовано. Правда, подібна технологія досить дороговартісна. На кожну «вирощену» вену доводиться витрачатися по декілька тисяч доларів.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ucheni_ssha_u_svoiih_laboratoriyah_pochali_viroshchuvati_veni_1722682

1 коментар:

Коментувати: