пʼятницю, 20 квітня 2012 р.

Через шість років занять у боксерів починаються порушення мозкової діяльності - вчені

У спортсменів, які виступають у таких силових дисциплінах, як бокс та змішані єдиноборства, вже після шести років занять починаються порушення мозкової діяльності. А ті, хто виступає довше за 12 років, піддає своє здоров'я дедалі більшому ризику з кожним новим поєдинком.

Такого висновку дійшли вчені клінічного центру у Лас-Вегасі (США, штат Невада) за підсумками дослідження, що тривало близько року, повідомляє "Лос-Анджелес таймс".

"Ми виявили, що зміни та порушення мозкової діяльності починаються за кілька років до симптомів, - заявив автор дослідження лікар Чарльз Берник. - Схожа картина спостерігається і у пацієнтів з хворобою Альцгеймера та Паркінсона".

Берник за останній рік провів магнітно-резонасні обстеження (МРТ) та комп'ютерні тести близько 170 бійців у клінічному центрі Лас-Вегаса. Результати досліджень він представить на цьому тижні на засіданні Американської неврологічної академії у Новому Орлеані.

"Якщо ми хочемо захистити цих спортсменів, то треба спостерігати за їх здоров'ям вже на ранніх етапах кар'єри", - вважає Берник.

Зараз, як правило, спортсмени за своє активне спортивне життя проходять тільки одне магнітно-резонансне обстеження. Атлетичні комісії штатів, які проводять допуск спортсменів до поєдинків, можуть затребувати у них додаткові обстеження головного мозку, якщо виникають підозри щодо їх віку, поведінки або останніх спортивних результатів. Однак немає єдиної та чіткої думки про те, коли бійцям треба припиняти кар'єру за медичними показниками.

Берник сподівається, що за допомогою МРТ лікарі-неврологи могли б максимально рано визначати початок хронічної травматичної енцефалопатії - захворювання головного мозку незапального характеру. Воно проявляється у результаті численних мікро-струсів та інших ушкоджень головного мозку від ударів в голову. Симптоми захворювання включають в себе втрату пам'яті, агресію та зниження розумової працездатності.

За словами Берника, внаслідок дослідження з'ясувалося, що мозкові клітини починають відмирати у боксерів після шести років виступів. "Нам треба постійно спостерігати за здоров'ям спортсменів, - вважає лікар. - Якщо у когось є ушкодження, комісія може обмежити кількість поєдинків. Ми повинні виробити єдину методику дій з метою гарантування безпеки здоров'я атлетів".

За даними "Лос-Анджелес таймс", на проведення дослідження було витрачено 12 млн доларів США.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1721530

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: