четвер, 12 квітня 2012 р.

Експерти: Через невідповідність євростандартам український харчопром втратить ринок

Українська сільське господарство та переробна промисловість втратять ринки збуту у зв'язку з невідповідністю вітчизняних товарів діючим вимогам Європейського Союзу.

Таку думку висловили експерти під час конференції "Ризики економічної дезінтеграції та пошук нових форматів взаємодії між Україною та Євразійським Союзом", яка відбулася у Києві в середу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Зона вільної торгівлі з ЄС не дасть змоги українським товаровиробникам продавати навіть в Україні свої товари, якщо вони не відповідають європейським нормам", - заявив експерт ГО "Фонд громадської безпеки" Юрій Гаврилечко.

За його словами, невідповідність українського виробництва європейським нормам призведе також до зникнення виробництва машин та механізмів.

Гаврилечко також зазначив відсутність інформації про вигоди та переваги приєднання зони вільної торгівлі між Україною і ЄС: "Немає незаполітизованої оцінки, що буде, якщо Україна залишиться як зараз, не вступаючи до жодного союзу".

У свою чергу Сергій Толстов, директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень (Київ), підкреслив, що Євросоюз змушує Україну ухвалити європейське законодавство (у сфері харчової промисловості).

"Українська продукція буде неконкурентоспроможною (яка не відповідатиме вимогам ЄС), її не прийматимуть торговельні мережі", - зазначив експерт, додавши, що країна ЄС може виробляти продукцію не за євростандартами, але продавати її не зможе.

За прогнозом експерта, угода про асоціацію України і ЄС не набере чинності, "буде підписано тимчасову угоду про Зону вільної торгівлі".

Толстов нагадав, що підписання договору про створення Зони вільної торгівлі СНД підтримували всі українські президенти. "Зона вільної торгівлі СНД - те, чого хотіла українська влада, чотири українських президенти, включаючи Ющенка та Януковича. А коли підписали договір, він не йде, оскільки Брюссель заперечує", - припустив експерт.

"Необхідно запитати уряд, що він думає з цього приводу (інтеграція в ЄС або приєднання до Митного союзу - ред.). Журналісти та експерти цих запитань не задають, а депутати висловлюють абсолютно різні думки", - додав експерт.

1 коментар:

  1. Невже так важко чи зовсім неможливо привести наше виробництво у відповідність європейським нормам? Що ж ми такі темні..

    ВідповістиВидалити

Коментувати: