вівторок, 24 квітня 2012 р.

В Узбекистані примусово стерилізують десятки тисяч жінок

В Узбекистані примусово стерилізували десятки тисяч жінок з метою контролю за демографічною ситуацією. Частина жінок дізналася про стерилізацію лише після пологів.

Про це повідомляють МедНовости за результатами розслідування, проведеного журналістами Бі-бі-сі.

"Перші повідомлення про випадки примусової стерилізації з'явилися у 2005 році, коли з такою заявою виступила патологоанатом і правозахисниця Гульбахор Тураєва", - пише видання.

Вона повідомила, що в морг, де вона працює, привозять органи, видалені хірургічним шляхом у молодих, здорових жінок. В якості доказа Г.Тураєва зберегла 200 вирізаних хірургами маток. Після цієї прилюдної заяви Г.Тураєву звільнили з моргу. У 2007 році влада країни посадила її у в'язницю і пред'явила звинувачення у зазіханні на конституційний лад Узбекистану, наклепі і поширенні опозиційних матеріалів. Згодом Г.Тураєву засудили до шести років ув‘язнення, а потім, після вимог Євросоюзу, замінили вирок умовним терміном.

У 2007 році про випадки примусової стерилізації в Узбекистані повідомляв Комітет ООН проти тортур.

У 2010 році міжнародна правозахисна організація Expert Working Group провела опитування медиків і зібрала докази про приблизно 80 тисяч випадків стерилізації.

Узбецькі лікарі, що давали інтерв'ю на умовах анонімності, розповіли, що щороку вони мають звітувати про те, якій кількості жінок вони провели операцію по видаленню матки, скільки жінок планує користуватися контрацептивами. Лікарям також встановили негласні квоти на кількість таких операцій. Гінеколог з Ташкента зізналася, що її квота становить чотири жінки на місяць. Квоти сільських лікарів набагато вищі - до восьми жінок на тиждень.

Безліч жінок розповіли, що виявили факт видалення матки вже після пологів. На запитання про причини дій лікарів їм відповідали: "У вас вже є діти, навіщо вам ще?".

На офіційний запит кореспондентів уряд відповів, що все це голослівні і наклепницькі твердження, що не мають нічого спільного з дійсністю і що рішення про стерилізацію жінка приймає добровільно.

Водночас, МЗС Узбекистану спростував зведення про примусову стерилізацію жінок. Відповідна офіційна заява розповсюдила інформаційне агентство "Жахон" при МЗС республіки.

" Спотворена інформація по використанню контрацепції, і особливо хірургічної стерилізації в Узбекистані, що з'являється періодично у жовтій пресі, не знаходить свого підтвердження", - говориться у заяві. У ній вказано, що метод добровільної хірургічної контрацепції застосовується лише після консультації з лікарем і з письмової згоди подружжя.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1722362

2 коментарі:

  1. Стерилізація на рівні із псами - і хто в такій жорсткій конкуренції виживе на нашій планеті... і до чого докотиться людство з такими пріоритетами...

    ВідповістиВидалити

Коментувати: