пʼятницю, 13 квітня 2012 р.

Рецепт паски Кочубея зберегли у Диканьці

Лічені дні залишилися до світлого свята Великодня. Українські господині вже сьогодні вишукують незвичні рецепти святкових страв, головною з яких, безперечно, є паска.

В кожному регіоні є свої особливості приготування Великоднього хліба. Кореспонденти УКРІНФОРМу зібрали найцікавіші рецепти та пов'язані з ними історії.

Так, у полтавському селищі Диканька, яке прославив Микола Гоголь у своїх “Вечорах на хуторі біля Диканьки”, мешканці знають рецепт старовинної паски, яку в чистий четвер випікали до великоднього святкового столу родини генерального писаря Василя Кочубея.

Цей рецепт зберегла Надія Губа. Він дістався їй в спадок від бабусі та матері, які куховарили в останнього з роду поміщиків Віктора Кочубея.

Надія Іванівна охоче ділиться ним з усіма бажаючими.

Паска Кочубеївська:

1.1 склянку молока закип'ятити і заварити 200 г борошна, постійно розмішуючи дерев'яною ложкою.

2.У 1 склянці теплого молока розвести 100 г дріжджів і 200 г борошна, залишити на 10 хвилин.

3.З'єднати обидві маси, накрити і залишити на 2 години.

4. 20 жовтків, дрібку солі, 500 г цукру збити добіла.

5.Половину цієї маси влити в тісто і додати 500 г борошна. Гарно вимісити і залишити підходити 1 годину. Через годину залити другу половину маси, додати 1 кг борошна і вимішувати, щоб відставало від рук. Влити поступово розтоплений маргарин (400 г). знову вимісити і дати підійти, опустити і додати ваніль, розпарений ізюм (обваляти в борошні).

6.Форми обмастити маргарином та обсипати борошном. Вимісити тісто і розікласти в форми по половині. Духовку добре розігріти і поставити паски на 45 хвилин.

Довідково: Оперативні дані щодо середніх цін на продукти великоднього кошика на ринках та в магазинах обласних центрів України.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/retsept_paski_kochubeya_zberegli_u_dikantsi

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: