четвер, 26 квітня 2012 р.

26-а річниця Чорнобильської катастрофи. Пам`ятаємо, дякуємо, шануємо…

У цей день кажуть «Україна відзначає»… Хоч доречніше було б – «Україна поминає», «вшановує», «сумує».  Як-не-як, йдеться про катастрофу щонайменше материкового масштабу. Аварії на Чорнобильській АЕС – 26 років.

Укрінформ, як твердять його працівники, жодного року про цю дату не забував – вшановував колег-журналістів, котрі в силу різних обставин стали ліквідаторами Чорнобильської катастрофи. Вповні одержали «дозу» гіркоти, розпачу, безсилля й страху перед невидимим радіоактивним убивцею. Виконуючи при цьому нехитру й водночас нелегку роботу. Чесно виконуючи…

Сталося так, що цього року Укрінформ про ліквідаторів… дещо забув. Зрештою, не в офіційній формальності цінність. УКРІНФОРМІВЦІ – пам'ятають, дякують, шанують. Поіменно. Зрештою, імен не так багато – 10. Перерахуємо їх від «А» до «Я» (нинішніх і колишніх працівників агентства). Уклінно дякуємо вам, Баликов Сергію Івановичу, Козловський Валерію Анатолійовичу, Козловський Олександре Анатолійовичу, Литвинов Олександре Олександровичу, Маркевич Олегу Миколайовичу, Репік Володимире Адамовичу (посмертно), Сидоренко Вікторе Івановичу, Сорока Михайле Михайловичу, Чамара Вікторе Федоровичу, Яремчук Віро Андріївно! Тримайтеся й залишайтеся нам гідним прикладом Журналіста з великої літери!

З історичної довідки: саме 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. за київським часом на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. В результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду 29 років). Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря, становила 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі 1945 року. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень з Швеції, де на Фоксмаркській АЕС були знайдені радіоактивні частинки, принесені зі східної частини СРСР, та оцінки масштабів зараження розпочалася евакуація близько 130 тисяч мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тисяч осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками.

У 1990 році Указом Президії Верховної Ради Української РСР 26 квітня оголошено Днем Чорнобильської трагедії.

На фото Володимира Репіка: зруйнований реактор 4-го енергоблоку ЧАЕС (1986 рік).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: