четвер, 26 липня 2012 р.

Учені створили штучний перламутр

Ученим уперше вдалося створити штучний аналог перламутру, який порівняний з природним за міцністю і навіть перевершує його за блиском.

Про це повідомляє "Лента.ру".

"Природний перламутр складається з шарів неорганічного карбонату кальцію та органічного хітину, що чергуються між собою. Саме шарувата структура надає йому його головні властивості - міцність і переливчатість", - йдеться у повідомленні.
Як стало відомо, вченим вдалося відтворити обидві властивості, створюючи матеріал таким же шляхом, як це відбувається у природі - шар за шаром. Для цього на скляну підкладку наносили вініловий полімер і акрилову кислоту. Потім кислоту вибірково видаляли, у результаті чого в полімерному шарі утворювалися пори. Їх заповнювали розчином карбонату кальцію і давали йому закристалізуватися. Процедуру проводили безліч разів - відповідно до бажаної кількості шарів. Створений матеріал поєднував твердість з міцністю, а також мав яскраве переливчасте забарвлення.

Раніше вчені вже намагалися відтворити шарувату будову перламутру, але їм не вдавалося настільки наблизитися до природного матеріалу. Одна з груп дослідників, наприклад, створила матеріал з шаруватим розташуванням оксиду алюмінію замість карбонату кальцію. Отриманий матеріал мав хорошу міцність, але зовсім не був схожий на природний аналог - він мав білий матовий колір.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744208

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: