пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Дієта або вправи? Вчені назвали причину ожиріння

Нове наукове дослідження поставило під сумнів поширену думку про те, що для розв'язання проблеми надмірної ваги фізична активність важливіша, ніж харчування. Вивчення способу життя народу хадза з Танзанії, представники якого досі живуть як мисливці-збирачі, показало, що кількість необхідних для організму калорій однакова для всіх людей.
Про це пише Бі-Бі-Сі Україна.

"Як на мене, це свідчить про те, що люди на Заході товстіють, оскільки ми багато їмо, а зовсім не тому, що ми дуже мало рухаємося. Фізична активність дуже важлива для вашого здоров'я, але це не зробить вас худими: для цього треба менше їсти", - заявив Герман Понцер із кафедри антропології Хантерського коледжу університету Нью-Йорка.

Деякі експерти стверджували, що з часів індустріальної революції потреба людського організму в калоріях значно поменшала, і запевняли, що саме зменшення фізичного навантаження, а не зміни в харчуванні, стало важливим чинником ризику ожиріння.

Саме цю теорію перевіряло дослідження. Зразком доіндустріального суспільства послужив народ хадза. Група вчених із США, Танзанії та Великобританії підрахували, скільки енергії тратять у повсякденному житті 30 чоловіків і жінок хадза віком від 18 до 75 років.

Вони з'ясували, що хоч хадза фізично набагато активніші жителів Заходу, з урахуванням ваги та росту їхній метаболізм практично не відрізняється від європейців.

Понцер говорить, що вчені передбачали, що дорослий хадза спалює за день набагато більше калорій, ніж дорослий європеєць або американець.

Однак результати дослідження стали несподіванкою, говорить він, і підкреслили складність енергообміну людського організму.

Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2015 року на ожиріння страждатиме кожний десятий житель Землі. А кожна третя людина на планеті матиме надмірну вагу, свідчать цифри ВООЗ.

Досі дискусії виникали навколо співвідношення між переїданням і сидячим способом життя, як найбільшими причинами зайвої ваги.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/die_ta_abo_vpravi_vcheni_nazvali_prichinu_ogirinnya_1744519

1 коментар:

  1. Запитується - навіщо я щоранку качаю прес, якщо все одно нічого не поможе??? Якась повна безнадія...

    ВідповістиВидалити

Коментувати: