пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Названі номінанти на Букеровську премію

У столиці Великої Британії оприлюдено попередній список (так званий лонг-лист) з 12 номінантів на Букеровську премію (офіційна назва - Man Booker Prize), що вважається однією з найпрестижніших у галузі літератури англійською мовою.

Про це повідомляє ІТАР-ТАСС.

"Доброчесність, безумство і урбаністичні зміни, що збивають з пантелику, увійшли до числа тих, що опинилися в лонг-листі цього року", - відзначив голова журі Пітер Стотард. За його словами, усі відібрані роботи є надбанням сучасної літератури.

Дюжина творів була відібрана членами журі з 145 найменувань, представлених на здобуття премії цього року. До їх числа увійшла британська письменниця Хіларі Мантель з продовженням роману "Вовчий зал", який 2009 року вже приніс їй цю нагороду.

До лонг-листа також потрапили чотири роботи, які створили письменники-дебютанти Рейчел Джойс, Елісон Мур, Джит Тайїл і Сем Томпсон.

Самим старшим літератором у списку став 78-річний Майкл Фрейн, а наймолодшим - 27-річний Нед Боман.

Номінантами на головний приз цього року також стали Уїлл Селф, Нікола Баркер, Андре Бринк, Тан Тван Енг і Дебора Леві.

Шорт-лист премії, що складається з 6 авторів, буде оголошено у Лондоні 11 вересня. При цьому володар головного призу стане відомий лише 16 жовтня, коли відбудеться урочиста церемонія вручення нагороди. Цього року переможець отримає чек на 50 тисяч фунтів ($77,5 тис).

Букеровська премія присуджується авторові, який проживає в одній з країн Співдружність націй, Ірландії або Зімбабве, за твір, створений англійською мовою.

Уперше вручення нагороди відбулося в 1969 році. Чотири володарі премії - Уїльям Голдинг, Надін Гордімер, Відіадхар Найпол і Джон Кутзее - згодом стали лауреатами Нобелівської премії з літератури.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/nazvani_nominanti_na_bukerovsku_premiyu_1744506

1 коментар:

  1. "Доброчесність, безумство і урбаністичні зміни" - є про що прочитати у сучасному літературному світі... Проте охочих до читання дедалі меншає.

    ВідповістиВидалити

Коментувати: