понеділок, 23 липня 2012 р.

Китайські астрофізики підрахували, коли настане кінець світу

Темна енергія - загадкова субстанція, що примушує межі Всесвіту розширюватися з прискоренням, може стати причиною "Великого розриву" і знищення видимої матерії через 16 мільярдів років.

Про це заявляють китайські астрофізики у статті, опублікованій в журналі Science China, повідомляє РІА «Новості».

"Якщо кінець світу існує, то скільки до нього залишилося? За нашими розрахунками, він станеться приблизно через 103 мільярди років у кращому разі, і через 16,7 мільярда - у гіршому. В цей час Всесвіт припинить своє існування в ході "Великого розриву", - пишуть автори статті.

Група астрономів під керівництвом Сіня Чжана з Пекінського університету прорахувала наслідки подальшого розширення Всесвіту під дією темної енергії.

Темна енергія досі є загадковою субстанцією космічного простору, проте саме вона, на думку учених, відповідальна за розширення меж Всесвіту, що прискорюється. Без більш глибокого розуміння природи і властивостей темної енергії учені не можуть прогнозувати сценарії подальшого розвитку Всесвіту.

Як заявляють Чжан і його колеги, доля Всесвіту залежить від ключової властивості темної енергії - того, як змінюється її енергія при збільшенні або зменшенні її щільності. Це відношення задається в космології параметром w. У разі, якщо цей параметр буде рівний або менший -1, то Всесвіт розширюватиметься нескінченно. Поступове послаблення гравітації призведе до знищення галактик, зоряних систем, планет і зрештою - атомів і елементарних часток.

Автори статті побудували свою модель подальшого розвитку Всесвіту у разі w = -1, і прорахували можливі сценарії загибелі всього, що складається з видимої матерії. Для цього вчені використали дані, зібрані зондом WMAP, результати проекту з вивчення найновіших SNLS3, а також інші астрофізичні відомості, що стосуються темної енергії і темної матерії.

Чжан і його колеги промоделювали поведінку темної матерії для цього параметра і найближчих до нього значень і прийшли до висновку, що при значеннях w, рівних або трохи менших -1, сценарій "Великого розриву" цілком можливий. За їх розрахунками, знищення Всесвіту станеться через 103 мільярди років при найбільш сприятливих параметрах моделювання, і через 16,7 - при найбільш незручних.

Приблизно за 33 мільйони років до "Великого розриву" розпадуться всі галактики, у тому числі і наш Чумацький Шлях. Сонячна система припинить своє існування за два місяці до знищення Всесвіту, а Земля втратить Місяць за п'ять днів до години "Х". Потім настане черга Землі - наша планета вибухне за 16 хвилин до кінця всього сущого, а за 30 аттосекунд (10 у мінус 17 ступені) до "Великого розриву" перестануть існувати атоми.

Астрофізики підкреслюють, що цей сценарій залишається предметом моделювання і спекуляцій - у реальності значення параметра w може виявитися абсолютно іншим. Проте, такі дослідження дозволяють перевірити на міцність сучасні космологічні моделі і допоможуть уточнити експериментальне значення w у майбутньому, роблять висновок учені.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/kitayski_astrofiziki_pidrahuvali_koli_nastane_kinets_svitu_1743372

2 коментарі:

Коментувати: