пʼятницю, 18 липня 2008 р.

На Харківщині розкопано золоті монети, срібні прикраси і бойову зброю VIII-Х століть нашої ери

ХАРКІВ, 16 липня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У Харківській області під час розкопок виявлено золоті монети, срібні прикраси і бойову зброю VIII-Х століть нашої ери, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на археолога, керівника розкопок Віктора Аксьонова.
За його словами, такі артефакти як золота монета в цьому регіоні велика рідкість. «Тоді ця монета мала величезну цінність. За неї можна було купити коня. Нам пощастило – монета в хорошому стані і ми відразу ж визначили рік карбування (артефакту 1200 років). Звідси ми можемо датувати і розкопки»,- говорить Віктор Аксьонов.
Цим «улов» археологів не обмежився. Бойова сокирка і кистень, практично цілі глеки, буси, сережки, срібний дзвіночок. За словами фахівців, таких «урожайних» розкопок в області не було вже років 10.
Розкопки ведуться на території Нетайлівського пам'ятника, так званих хазарських могил. «Могильник цей належав протоболгарам, протоболгарським племенам, що входили до Хазарського каганата, - розказує Віктор Аксьонов. Тут вони з'явилися десь в середині VIII століття нашої ери, оскільки змушені були бігти з Північного Кавказу від арабського нашестя, від арабо-хазарських воєн».
Після закінчення експедиції всі знахідки чекає спочатку експертиза, а потім почесне місце в музеях міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: