середу, 30 липня 2008 р.

У Харкові презентовані результати міжнародного дослідження теми корупції в судах України

ХАРКІВ, 28 липня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Результати дослідження теми корупції в судах України, здійсненого за фінансової підтримці USAID в рамках проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", оприлюднені сьогодні в Харківському прес-центрі УКРІНФОРМу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як підкреслив сюди директор проекту Юхані Гросман, що спеціально прибув з Німеччини, в дослідженнях, розпочатих два роки тому у всіх регіонах України, брала участь група міжнародних експертів, що опитала на тему дня більш двох тисяч пересічних громадян, плюс півтисячі представників різних компаній і стільки ж адвокатів та працівників прокуратур.
Як з'ясувалося, більшість респондентів стверджує, що корупція вразила всі етапи судочинства в країні. Причому рівень корупції в апеляційних судах нижчий, ніж в судах загальної юрисдикції. Якщо в західних регіонах України лише чотирнадцять відсотків громадян стикалася з виявами корупції в судах, то на Сході і Півдні, де зафіксовані значні суми судових позовів, - втричі більше.
Що стосується антикорупційних заходів з боку влади, то 70 відсотків опитаних назвали їх недостатніми. У той же час, позитивно оцінений розміщений в інтернеті Реєстр судових рішень, створений два роки тому державною судовою адміністрацією. Серед проблем вітчизняної судової системи респонденти назвали затягнення справи в судах, безвідповідальність суддів, часту зміну законодавства, неефективність виконання судових рішень.
У рамках обговорення, участь в якому також взяв керівник Харківської правозахисної групи, свого часу кандидат на пост омбудсмена України Євген Захаров, прозвучали примітні цифри. Так, сума хабарів, сплачених українцями в судових інстанціях, становить шість мільярдів доларів на рік. Як сказано, цих грошей вистачить, щоб закупити інсулін для всіх українців, хворих на цукровий діабет, на чотирнадцять років вперед. Учасники обговорення зійшлися на тому, що концепція реформування судової системи, затверджена Президентом України, могла б поставити заслін корупції у разі реалізації концепції.
Що стосується проекту "Гідна Україна", розрахованого по 2009-й рік, то його вартість - 45 мільйонів доларів США.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: