суботу, 19 липня 2008 р.

Віра і кримінал: сам себе захистив від підпалу старовинний дерев`яний храм на Львівщині

ЛЬВІВ, 16 липня. (Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). Тричі погас вогонь, за допомогою якого злодії намагалися прокласти собі шлях до пограбування церкви у селі Зашковичі Городоцького району на Львівщині. Місцеві мешканці подейкують, що його згасив сам патрон їхнього храму - пророк Ілля, котрий, як відомо, тримає у своєму кулаці всю силу вогню і блискавиць. І в даному випадку святий не дозволив полум`ю поширитись по дерев`яній споруді і вберіг для світу пам`ятку сакральної архітектури, що датується 1836 роком.
Зловмисники спочатку вибили вікно до ризниці, де зазвичай зберігаються церковні речі та гроші. Проте проникнути досередини їм завадили металеві грати. Тому вони вкинули факел через віконний отвір, а коли підпал не вдався, спробували розвести ватру під дверима. Однак, як повідомив керівник прес-служби Стрийської єпархії отець Павло Худ, і це не вдалось. Таким чином старовинний однокупольний храм, збудований у вигляді хреста, сам захистив себе від нападників і продовжує служити місцевій греко-католицькій громаді місцем для спілкування із Всевишнім. А спробу підпалу розслідує Городоцький райвідділ міліції.
Останнім часом на Львівщині почастішали випадки пограбувань і підпалів релігійних святинь. Один із найрезонансніших стався взимку в райцентрі Яворів, де зловмисники обікрали і спалили дощенту сакральну пам`ятку ХVI століття. Згодом, побоюючись кари небесної, вони підкинули на попелище вкрадене і прийшли з повиною до правоохоронців.
В іншого злодія, котрий у квітні цього року осквернив храм у Жовкві, відмовили ноги прямо на місці злочину. Тоді 39-річний безробітний пограбував церкву Пресвятої Трійці 18 сторіччя, розрізавши уночі металеві грати на вікні. Він склав у сумку кілька стародавніх ікон, церковне начиння й гроші, зібрані парафіянами на ремонт будинку. Однак винести свою здобич далі церковного двору викрадачеві не вдалося. Просто на місці злочину його і застали вранці священик і парафіяни. Вони викликали міліцію і машину швидкої допомоги, яка відвезла зловмисника до районної лікарні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: