четвер, 24 липня 2008 р.

У Нікітському ботанічному саду унікальне явище - квітне агава, що трапляється один раз на 30 років

ЯЛТА, 22 липня. /Сергій ПавлівУКРІНФОРМ/. У Нікітському ботанічному саду унікальна подія – в кактусовій оранжереї квітнуть три американських агави. Як повідомила старший науковий співробітник НБС Катерина Крайнюк, їх 8-метрові квітконоси з'явилися ще на початку квітня, а зараз знаходяться на вершині свого цвітіння, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу із посиланням на прес-службу Оргкомітету «Сім чудес Ялти».
Цвітіння агави незвичайно величне. Кожен квітконіс містить близько 500 квіток. Після цвітіння рослина помре. Такий закон життя агав: розцвісти один раз у житті і після цього померти, віддавши всі сили цвітінню. За словами Катерини Крайнюк, у Нікітському саду квітнуть агави 30-річного віку. Є й інші. Але коли буде наступне цвітіння, сказати важко. – Цвітіння агав залежить від дуже багатьох чинників, - додала вона.
До речі, в Нікітському саду є ще одна унікальна рослина – воллемія нобіліс. Це австралійський релікт, який жив на Землі багато мільйонів років тому і відкритий вченими недавно, у 1994 році. За формою це – дерево, яке на батьківщині росте висотою до 30-37 метрів. У світі екземплярів воллемії нобіліс нараховується небагато. В Україні – всього два. Один з них був подарований Нікітському ботанічному саду 2006 року урядом Австралії.
Довідка. Нікітський ботанічний сад є одним з номінантів конкурсу-акції «7 чудес Ялти». Заснований у 1812 році указом Олександра I. Сьогодні – це один з найбільших за видовим різноманіттям ботанічних садів у Європі. На площі 1000 га росте 2 тисячі видів, форм і сортів рослин.
Істинні цінителі природи запевняють: щоб осягнути все різноманіття краси природи, треба бувати в Нікітському ботанічному саду кожні два тижні. Тут постійно щось цвіте.
Конкурс-акція «7 чудес Ялти» проводиться Ялтинським міським виконавчим комітетом в рамках програми святкування 170-річчя міста, яке відбудеться 9 серпня 2008 року. За умовами акції, чудесами Ялти можуть стати будь-які відомі геологічні об'єкти: урочища, унікальні природні масиви, озера, печери, гори і т.д., а також архітектурні об'єкти: палаци, парки, будови, пам'ятники культури і т.д.
Продовжиться воно до 30 липня включно. Переможцями конкурсу-акції «7 чудес Ялти» будуть визнані 7 номінантів, за котрих віддадуть найбільшу кількість голосів. 9 серпня, на День міста, будуть оголошені результати конкурсу-акції.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: