середу, 23 липня 2008 р.

Причина загибелі риби у Дніпрі на Херсонщині імовірно екологічна ситуація у Каховському водосховищі

ХЕРСОН, 21 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Причиною масової загибелі риби у Дніпрі біля Нової Каховки на Херсонщині може бути неблагополучна екологічна ситуація у Каховському водосховищі. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, це констатували сьогодні учасники спільного засідання обласного штабу з охорони та відтворення живих ресурсів у водоймах області та обласної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося в обласній державній адміністрації.
На думку учасників засідання, до забруднення Каховського водосховища могли призвести агресивні неочищені скиди із розташованих поблизу його берегів промислових зон. Зокрема, у херсонській акваторії водосховища напередодні масової загибелі риби було документально зафіксовано дві великі темні плями невідомого походження, що рухалися униз за течією та з водою пройшли через Каховську ГЕС у пониззя Дніпра.
Разом з тим, спеціалісти до сих пір не можуть однозначно сказати яка саме речовина могла б призвести до такої масової загибелі риби. Як відзначалось на спільному засіданні обласного штабу та обласної постійної комісії, проведений аналіз загиблої риби показав, що вона не має ні біологічних, ні токсичних заражень. Відтак, вказано на необхідність провести більш грунтовний аналіз як самої риби, так і мулу на дні Дніпра, а також на доцільність здійснення постійного моніторингу стану дніпровської води.
Водночас, для забезпечення безпеки людей вирішено подовжити заборону на купання у зоні виявлення масової загибелі риби. Продовжують діяти на Херсонщині також і введені тут обмеження щодо торгівлі на місцевих ринках свіжою рибою.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 15 липня поточного року на Дніпрі біля міста Нова Каховка на Херсонщині зафіксовано на площі 4 квадратних кілометри масову загибель риби. Маса загиблої риби була оцінена приблизно у 100 тонн.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: