середу, 23 липня 2008 р.

Найдавніше в Україні пасхальне яйце знайшли археологи у Батурині

ЧЕРНІГІВ, 22 липня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Унікальна знахідка трапилась археологам, що працюють у Батурині в цьому польовому сезоні. Це справжнє куряче яйце-писанка, що якимсь дивом збереглось у шарах кінця XVII століття. Враховуючи, що найдавніші писанки, знайдені на теренах України, датуються кінцем XVIII-го чи XIX століттям, батуринська має найбільший вік, вважає керівник археологічної експедиції, зав. кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Шевченка Володимир Коваленко.
Кореспонденту УКРІНФОРМу він розповів, що пасхальні яйця, як досить поширений атрибут християнського культу, археологам трапляються часто. Знахідки періоду Київської Русі, зокрема, виготовлені з каменю, глини чи кісток і є іграшковою копією справжніх яєць. Батуринське ж яєчко повністю натуральне, видуте, розписане сіро-блакитною фарбою, нанесеною у формі геометричного орнаменту. І хоча яйце роздавлене, археологічно воно ціле і може бути відновлене. Для цього, за словами В. Коваленка, доведеться зробити штучну основу з парафіну чи якихось синтетичних смол.
В даний момент рештки найдавнішої писанки знаходяться на закріпленні в Державному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: