середу, 30 липня 2008 р.

Кількість людських жертв від повені на Буковині збільшилася до 8 осіб, 1 людина - зникла безвісти

ЧЕРНІВЦІ, 28 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Кількість людських жертв на Буковині, яка потерпіла від повені, збільшилася до 8 осіб, ще один чоловік вважається зниклим безвісти. Про це повідомив на обласній селекторній нараді в облдержадміністрації заступник голови Чернівецької ОДА, голова обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуцій Віталій Усик.
Серед загиблих – 27-річний чоловік зі села Чорногузи Вижницького району, котрого у підвалі власного будинку затопила різка хвиля прибуювачої води, а також 9-річна дівчинка з Глибоцького району області, смертельно, уражена блискавкою та 21-річна дівчина з цього ж району: авто, в котрому перебувало четверо чоловік, змило водяним потоком у річку, трьох потрепілих вдалося врятувати. Наступними жертвами стихії стали аж троє мешканців села Корчівці Глибоцького району, котрі потонули в місцевих потоках. Таким чином Глибоцький район області зазнав найбільших людських жертв. Ще один чоловік, 1941 р.н. зі села Маршинці Новоселицького району загинув на власному подвір’ї, упавши в прибуваючу воду та зазнавши травми. Сьогодні під ранок у селі Плоска Путильского району виявлено тіло утопленка - восьмої жертви. Зниклим без вісти вже кілька діб вважається іще один житель цього гірського району – наразі знайдено пошкодженим лише автомобіль, в котрому той перебував під час розгулу стихії.
Як зазначив Віталій Усик, жертв могло би бути менше, якби люди проявили більшу обачність та безпечність. Загалом упродовж цих нелегких для населення Буковини днів працівникам влади та рятувальникам довелося спостерігати, як мешканці краю безпечно ставилися до загрози їхньому життю та майну, ігнорували попередження про можливі катастрофічні наслідки стихії. Щоправда, зазначив заступник голови ОДА, можливості для цього у влади стали значно менші, адже практично втрачено безпроводове радіо, яке традиційно несло в оселі селян оперативні новини. Однак, задіяні були усі можливі засоби, добре, на погляд Віталія Усика, спрацювали працівники місцевих ЗМІ, зокрема, телевізійники. Постійні застережливі повідомлення напередодні повені отримували й підприємці найбільшого в Україні Калинівського оптового ринку. Однак переважна більшість з них так і не вивезла товар і кинулася його рятувати, коли вже було запізно. Отож, рятувальникам довелося човном знімати з дахів ларків та контейнерів ще й їх. У затоплених селах люди часто відмовлялися покидати власні оселі або ж дозволити забрати у безпечне місце хоча би власних дітей. Так, в обному із потерпілих сіл відмовилася покинути дім породілля, тож рятуваликам довелося терміново розшукувати й направляти до неї лікаря, аби не сталося непоправного.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: