середу, 23 липня 2008 р.

Гора Говерла потрапить до держреєстру нерухомих пам’ятників України та до природно-заповідного фонду

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 22 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук вважає, що сходження Президента України Віктора Ющенка разом з головами обласних державних адміністрацій, АРК, керівництвом Секретаріату Президента, окремими міністрами та народними депутатами на вершину Говерли та відкриття і освячення на найвищій географічній точці України скульптурної композиції «Тризуб» стало знаковою подією, яка має велике значення для об’єднання всієї України. Про це кореспондента УКРІНФОРМУ повідомили в прес-службі голови ОДА. Також ця подія поклала початок низці заходів, які розпочалися в області.
Так, згідно з відповідним Указом та на доручення Президента України памятный знак на Говерлі, який символізує українську державність, буде внесено до державного реєстру нерухомих пам’ятників України. Окрім цього, Указом передбачено проведення капітального ремонту та реконструкцію під’їзних доріг до Говерли, планується розширення території Карпатського національного парку і Карпатського біосферного заповідника з метою віднесення території гори до природно-заповідного фонду.
Документом передбачено також благоустрій прилеглої території із збереженням природного ландшафту гори. Вже зараз ведуться роботи з благоустрою місць відпочинку на маршрутах підйому до вершини Говерли – їх активно проводять пластуни та представники інших молодіжних організацій. Молодіжними організаціями проводиться також акція «Почесна варта Говерли», підтримана Президентом України. Детальніша інформація про символіку скульптурної композиції на горі Говерла.
Знак з Гербом України має назву «Птахи волі» і символізує прагнення українського народу до самостійності й державності. Він складається з двох частин: перша (нижня) являє собою символічних птахів – лелек, що повертаються з усіх країв на рідну Україну, друга (верхня) – це символічний тризуб, поєднання еволюції гербів України від стародавнього до сучасного - він нагадує сокола, який летить на здобич (це перше, прадавнє трактування герба князя Володимира). Наступна частина композиції - це стела, на якій знаходиться 27 капсул із землею з визначних місць усіх регіонів України, та капсула з посланням Президента України до нащадків. На гранітній плиті - напис: «На Говерлі зібрані землі твої, Україно».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: