вівторок, 26 січня 2010 р.

Виведення Інтернету в космос революціонізує супутниковий зв'язок - компанія Cisco

КИЇВ, 26 січня. (Валерій Іваськів - УКРІНФОРМ). Виведення Інтернету в космос може революціонізувати супутниковий зв'язок, стверджують фахівці компанії Cisco. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомила прес-служба українського представництва компанії.
Як вже повідомлялося, компанія Cisco завершила першу серію випробувань свого маршрутизатора на навколоземній орбіті. Маршрутизатор було запущено в космос 23 листопада 2009 року на борту супутника зв'язку Intelsat 14, який вийшов на геостаціонарну орбіту на висоті близько 35000 км над поверхнею Землі. Це лише перший крок у реалізації нової ініціативи Cisco під назвою IRIS (Internet Routing in Space - інтернет-маршрутизація в космосі).
Як стверджують керівники Cisco, компанія має намір розгорнути у відкритому космосі ту ж IP-технологію, яка працює на землі у "всесвітній павутині" World Wide Web. За їх словами, у довгостроковій перспективі це дасть змогу передавати голос, дані і відео між супутниками єдиною IP-мережею і підвищити ефективність, гнучкість і економічність комунікацій порівняно з тим, що спроможні забезпечити існуючі фрагментовані мережі супутникового зв'язку.
На думку віце-президента компанії Intelsat General, найбільшого світового оператора комерційних супутників зв'язку, Дону Брауна, IRIS справить на супутниковий зв'язок такий самий вплив, який у 60-ті роки минулого століття справила мережа ARPANET (попередник Інтернету) на розгортання системи World Wide Web: "Технологія IRIS має величезний потенціал, здатний революціонізувати архітектуру супутникового зв'язку. Міжмережевий протокол змінює все".
Раніше "мозок" супутникових мереж, як правило, знаходився у наземних апаратних пристроях, а супутник лише пасивно відбивав промені, по яким передавалися дані. Технологія IRIS переносить більшість "інтелектуальних" функцій мереж на орбітальний маршрутизатор.
Як стверджує керівник проекту Cisco IRIS Грег Пелтон, в майбутньому це може надати дуже суттєві переваги. Почати з того, що космічний маршрутизатор може автоматично розподіляти смугу пропускання, віддаючи пріоритет більш важливому трафіку і даючи змогу телекомунікаційним компаніям краще реагувати на зміни попиту. Якщо якомусь замовнику смуга пропускання раптом не знадобилася, її можна передати іншому клієнту - наприклад, державній організації, яка ліквідує наслідки стихійного лиха. Крім того, вважає Грег Пелтон, космічні маршрутизатори допоможуть телекомунікаційним компаніям надавати на вимогу ресурсоємні послуги. Існуючі супутникові мережі справитися з цим завданням не можуть і вимагають від замовників зазделегідь резервувати і оплачувати смугу, незалежно від того, відбувся сеанс зв'язку чи ні.
Крім того, IRIS розроблена для підтримки широкосмугових послуг зв'язку в будь-якому місці у будь-який час і для скорочення поточних витрат телекомунікаційних компаній за рахунок злиття наземних і космічних мереж, які, нагадує Грег Пелтон, поки керуються окремо.
Плани Cisco зі встановлення маршрутизатора на кожному супутнику зв'язку можуть викликати далекоглядні наслідки. За словами Грега Пелтона, щорічно на навколоземну орбіту виводяться 100 супутників цього типу, а загальний обсяг космічного ринку в 2009 році становив 125 млрд доларів США.
Як заявили представники Cisco, після успішного завершення першого етапу випробувань цей маршрутизатор IRIS готується до подальшого тестування. У лютому державні установи США розпочнуть тримісячні випробування технології IRIS. Потім протягом року Cisco аналізуватиме роботу системи IRIS в інтересах комерційних замовників. За цей час, як сподіваються в Cisco, космічна галузь встигне звикнути до цього рішення і зрозуміти, як використати його функціональність для оптимізації бізнесу.
Cisco, світовий лідер у сфері мережевих технологій, які змінять способи людського спілкування, зв'язку і спільної роботи, цього року відзначає 25-річчя своєї діяльності в галузі технологічних інновацій та соціальної відповідальності.