четвер, 28 січня 2010 р.

Поради політичного психолога виборцям

КИЇВ, 28 січня. (УКРІНФОРМ). Віце-президент Асоціації політичних психологів України Віктор Рибаченко пропонує виборцям свої поради щодо участі у другому турі виборів Президента.
У доленосний день другого туру виборів 7 лютого кожен з нас може вчинити таким чином:
Не піти на вибори. Це можуть зробити ті, кому не подобається обидва кандидата, і людина навіть не захоче виходити з дому, особливо у таку погоду. Плюс цього варіанту - людина поступить чесно. Мінус - хтось може використати ваш незаповнений бюлетень і тим допомогти фальсифікаторам виборів. Ухиляння від виборів - абсентеїзм - у деяких країнах карається штрафом і т.п. В Україні вас за це ніхто не покарає, окрім власного сумління. Психологічно абсентеїзм є формою втечі від реальності. Перед вами два реальних кандидати, але ви ухиляєтеся від вибору, бо прагнете ідеального. Так вчиняють вимогливі дівчата і залишаються старими дівами. Моя порада: піди на вибори, вибери реального і усією громадою вимагай від нього, як від ідеального.
Піти на вибори. Але викреслити обидва прізвища. Так збираються зробити, як вони заявили, В.Ющенко, А.Яценюк, А.Гриценко і ще низка відомих та невідомих людей. Плюс варіанту - якщо ти вважаєш, що жоден з них не повинен очолювати державу, то поступаєш логічно. Хай вони побачать, скільки таких, незгодних з ними обома, може задумаються. Мінус варіанту - якщо навіть багато хто викреслить обидва прізвища, все одно скоріш за все когось із них оберуть. Навіть якщо таких незгодних з обома буде багато, чи зверне на це увагу переможець? Моя порада: викреслюй лише одне прізвище, вибирай не менше зло, а більше добро. Скажи людині, що вона менше зло - уб'єш у неї мотивацію стати більшим добром. Скажи людині, що вона більше добро, можливо, вона захоче стати ще більшим, великим добром.
Зіпсувати бюлетень. Наприклад, написати на ньому все, що ти думаєш про них обох і такі вибори. Може й спересердя послати когось, як це буває. Плюс варіанту - відведеш душу. Мінус варіанту - це нічого не дасть. Моя порада: напиши все, що думаєш, у статті, або щоденнику, вилайся перед дільницею, а бюлетень не псуй - це твій громадянський інструмент особистого волевиявлення. Хто ж псує інструменти?
Проголосувати за Януковича. Плюс варіанту (особливо для російськомовних) - вибереш людину, яка вже двічі була Прем'єром і відносно успішно утримувала економіку, обіцяє стабільність, є прихильником дружби з Росією і російську мову, як мінімум, підтримуватиме. Мінус варіанту - є небезпека, що донецькі все економічно підімнуть під себе, а українську мову і культуру не розвиватимуть, у всьому поступляться Москві. Моя порада: голосуючи за Януковича, готуйся підтримувати його за стабілізацію і критикувати за ймовірну денаціоналізацію.
Проголосувати за Тимошенко. Плюс варіанту - вибереш людину, яка вже двічі була Прем'єром, уміє більш ефектно говорити і представляти країну, обіцяє реформи, здатна знайти спільну мову з Росією і Заходом. Мінус варіанту - є небезпека, що її олігархи також накладуть "лапу" на все, а вона не зможе вивести економіку з кризи і не виконає обіцяного. Моя порада: голосуючи за Тимошенко, готуйся підтримувати її за розвиток і критикувати за ймовірну непослідовність.
Проголосувати за обох. Це жарт. Це не дозволено законом, і в такому випадку бюлетень буде вважатися зіпсованим. Але жарт цей не випадковий.
Основна проблема цих (і не тільки цих) виборів - відсутність політика, який би влаштовував більшість електорату. Обидва кандидати є грішними, як і ми з вами, обидва більше думають про скороминуще, ніж про вічне, обидва борються за владу, а не за місце в історії. От якби зібрати в одній людині сильні сторони усіх кандидатів та додати наші з вами побажання - ото був би справжній Президент України, об'єднувач країни і народу! Мріючи про такого достойного лідера на перспективу, виховуймо таких знизу, з місцевих виборів та місцевого рівня влади, обираючи туди молодих, перспективних, достойних.
А ті, що зійдуться у фінальному двобої 7 лютого - сильні, вольові, жорсткі, непоступливі, налаштовані на перемогу. Тому є вірогідність, що кожен не визнає перемогу іншого, і вони обидвоє втягнуть країну у вимотуюче жорстоке політичне, судове і мітингове протистояння, у черговий глухий кут.
Моя порада переможеному: умій гідно сприйняти поразку, вдосконалюйся та спробуй чесно виграти наступного разу.
Моя порада переможцю: дій так, щоб твоїм дітям та онукам не соромно було називати своє прізвище, а сторінки "Історії України" про тебе були б повчальними та захоплюючими.
А за кого, питаєте, голосувати 7 лютого? Та я ж вам усе показав, розклав по поличках - і плюси, і мінуси. Думайте, вирішуйте, голосуйте - доля країни у ваших руках.
P.S. Порада народу: вивчайте прислів'я, наприклад: "Кожен народ вартий тієї влади, яку вибирає", або простіше: "На зеркало неча пенять, коли рожа крива".
Вибачте, це не я. Це народна творчість. Робіть висновки, бо ці вибори не останні.