середу, 13 січня 2010 р.

Влада ОАЕ перетворює куріння на дуже дороге задоволення

АБУ-ДАБІ, 13 січня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ). Влада ОАЕ, що ухвалила днями довгоочікуваний федеральний закон про боротьбу з тютюнопалінням, планує нові заходи для того, щоб знизити кількість курців в країні. Нарівні із запровадженням великих штрафів та тюремного ув'язнення наступним кроком влади у боротьбі з палінням стане підвищення цін на тютюн та тютюнову продукцію, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на еміратську газету "Нейшнл".
Різноманітні дослідження підтвердили прямий зв'язок між вартістю сигарет та кількістю курців: збільшення ціни на 10% знижує кількість курців (особливо серед підлітків) на 7%. За словами керівника Національного антитютюнового комітету Ведада Аль-Майдура, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство фінансів координують зусилля для того, щоб зробити паління найдорожчим задоволенням для курців.
Підвищити ціну на тютюнові вироби чиновників закликали також експерти, що поставили під сумнів ефективність нового антитютюнового закону через низькі ціни на сигарети в ОАЕ. Незважаючи на податок на тютюнову продукцію у 35-40%, в ОАЕ ціни на сигарети - одні із найнижчих у світі. У середньому, пачка сигарет в країні коштує менше 2 доларів США, але можна купити її і за 55 центів. За даними ВООЗ, це вп'ятеро дешевше за пачку сигарет у США або Євросоюзі (11 доларів США) і навіть менше, ніж у Судані або Секторі Газа. На думку експертів, ціна на пачку сигарет повинна зрости, як мінімум, утричі.
Однак для молодих еміратців, не обмежених у коштах, подорожчання пачки сигарет - не мотив відмовитися від паління. Тому влада планує лякати їх ще і графічними зображеннями на сигаретних пачках. Планується, що зображення, покликані донести думку про те, що паління вбиває, покриватимуть половину пачки. Нині в ОАЕ на пачках сигарет є застереження, що куріння веде до раку легенів та серцево-судинних захворювань.
Як повідомлялося раніше, в ОАЕ минулого тижня набрав чинності федеральний закон про боротьбу з тютюнопалінням. Законом заборонено ввозити в Емірати будь-яку тютюнову продукцію, на упаковці якої немає ясного попередження про шкоду куріння. Заборонено будь-яку рекламу тютюну і продаж його особам до 18 років, а також вирощування тютюну. Забороняється палити у громадському транспорті, закритих приміщеннях, храмах, навчальних закладах, у медичних та спортивних установах, а також в автомобілях, де є дитина молодша за 12 років. Продаж і вживання тютюнових виробів буде дозволено у суворо відведених для цього місцях. Щодо розміщеного у житлових районах кафе та ресторанів, що сервірують кальян або дозволяють паління, то вони зобов'язані у дворічний строк перенести бізнес в інше місце або повністю заборонити у себе використання тютюну.
За виконанням кожного пункту закону стежитиме Національний антитютюновий комітет. Для порушників закону передбачено штрафи до 273 тис. доларів США та тюремне ув'язнення від 2-х років.
З 2007 року у п'яти еміратах із семи (Шарджа, Аджман, Фуджейра, Рас-аль-Хайма та Дубай) діє повна або часткова заборона на паління.
Серед громадян ОАЕ палять понад 20% дорослих і 25% підлітків віком 13-15 років. Багато жителів ОАЕ роблять перше затягування у віці до 10 років, а 67,6% не мають наміру кидати цю шкідливу звичку.