понеділок, 25 січня 2010 р.

Про чистоту Інтернету в Китаї подбає "Журі мам"

ПЕКІН, 25 січня. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). У "війну" за чистоту Інтернет-простору в Китаї кинули сили батьків. У Пекіні офіційно створене "Журі мам", яке стежитиме за захистом фізичного і психічного здоров'я підростаючого покоління, повідомляє пекінський кореспондент УКРІНФОРМу.
Журі, яке складається в основному з матерів підлітків, має вести звітність, оцінювати, формувати пропозиції для відповідних органів управління з реагування і належного розпорядження інформацією мережі, яка має насильницький, вульгарний, терористичний характер та інший "непристойний зміст", а також проводити нагляд за реалізацією оцінних результатів.
Термін повноважень кожного члена "Журі" становить один рік, пише "Женьмінь Жібао". Перші 50-100 добровольців будуть відібрані через сайт Пекінської Асоціації Інтернет-ЗМІ зі списку кандидатів, сфера професійної діяльності яких охоплює як різні галузі, так і різні верстви суспільства, в тому числі працівників правової сфери, викладачів, представників ЗМІ, співробітників різних підприємств, робітників-мігрантів, домогосподарок. Серед них частка батьків учнів початкових і середніх шкіл не менш як 70%.
Тим часом Міністерство освіти Китаю закликало шкільних вчителів допомогти учням уникнути згубного впливу порнографії в Інтернеті і мобільних телефонах. Молодших і середніх школярів пообіцяли всіляко заохочувати, якщо вони повідомлятимуть "куди потрібно" про "шкідливі посилання" в мережі. Школярів також попереджають про небезпеку заводити дружбу через Інтернет.
Ціла хвиля інформації і громадських дій, пов'язаної з Інтернетом, піднялася після заяви держсекретаря США Хілларі Клінтон про те, що китайські користувачі обмежені в свободі доступу до ресурсів "павутини" у відповідь на заяву компанії Google про можливе завершення своєї роботи на китайському ринку. Це викликало справжнє обурення Пекіна. У самих США, нагадують китайські полеміки, також заборонений контент, що містить елементи порнографії, пропаганди тероризму, расової дискримінації та інших тем, які становлять загрозу безпеці суспільства.
Основними законами у сфері управління Інтернетом у Китаї "захищаються свобода слова й інтелектуальна власність в Інтернеті, а також здоровий розвиток неповнолітніх, забороняються спроби повалення державної влади, підрив національної єдності, провокування міжнаціональної ненависті і розколу, поширення сектантських течій, порнографічної, насильницької і терористичної інформації". Китай забороняє цю шкідливу інформацію на основі закону, що не має відношення до так званого "обмеження свободи в Інтернеті", - пояснили в прес-канцелярії Держради Китаю.