вівторок, 26 січня 2010 р.

Причиною катастрофи літака Boeing 737 біля берегів Лівану міг стати людський чинник - МО Лівану

АБУ-ДАБІ, 26 січня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ ). Причиною катастрофи літака Boeing 737 біля берегів Лівану міг стати людський чинник. Міністр оборони Лівану Еліас Мурр, відповідаючи на запитання журналістів, сказав, що пілот лайнера не послухав вказівок диспетчера і не змінив курс, продовживши рух у протилежному рекомендованому напрямку і тим самим направивши літак у шторм, який насувався, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на телеканал "Аль-Джазіра".
"Записи диспетчерського пункту показують, що диспетчери наказали пілоту розвернутися, щоб уникнути входження у шторм, але літак попрямував у протилежному напрямку", - сказав Еліас ель-Мурр. Водночас він зазначив, що ця інформація - ще не привід звинувачувати ефіопського пілота у катастрофі. Поки невідомо, що стало причиною такої його поведінки. Можливо, щось трапилося з бортовою системою зв'язку, і пілот просто не чув диспетчера.
Пошуки бортових самописців на місці катастрофи літака було розпочато ще учора. Рятувальники сподіваються знайти "чорні ящики" протягом найближчих годин.
Тим часом, біля берегів Лівану вже другу добу триває пошуково-рятувальна операція. Однак надій на те, що хтось вижив, у фахівців немає. На цей час водолази підняли тіла 34 пасажирів (у тому числі кілька дітей) з 90 осіб, які летіли 25 січня рейсом 409 за маршрутом Бейрут-Аддіс-Абеба. Члени пошуково-рятувальної групи продовжують діставати з води і збирати на березі те, що залишилося від літака - уламки фюзеляжу, частини шасі, пасажирські крісла, залишки багажу, дитячі іграшки.
Компанія Ethiopian Airlines, якій належав лайнер, що розбився, здійснює регулярні перельоти між Аддіс-Абебою і Бейрутом і нарівні з південноафриканською і кенійською вважається одним з кращих операторів у всій Африці на південь від Сахари. Боїнг 737-800, що розбився у Середземному морі, був технічно справний, стверджують в авіакомпанії. За словами представників ефіопських авіаліній, літак був випущений вісім років тому і регулярно проходив технічне обслуговування. Останнє було проведено 25 грудня і не виявило ніяких порушень. Під час вильоту зі столиці Ефіопії Аддіс-Абеби у Бейрут літак був у порядку, з Бейрута він також вилетів у справному стані. На рейсі 409 працювали досвідчені пілоти.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, катастрофа літака Boeing 737, що виходив з Бейрута до Аддіс-Абеби, сталася 25 січня над Середземним морем за 3,5 км від прибережного ліванського містечка Наамі. За фактом катастрофи літака ведеться розслідування. За попередньою версією, у літак могла влучити блискавка.
У Лівані та Ефіопії у зв'язку із загибеллю пасажирів, якы перебували на борту авіалайнера, було оголошено національний траур.