середу, 13 січня 2010 р.

На Львівщині вшанували пам'ять останнього Головнокомандувача УПА Василя Кука

ЛЬВІВ, 11 січня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. 97-му річницю від дня народження останнього Головнокомандувача Української Повстанської Армії Василя Кука відзначили сьогодні на Львівщині, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
У селі Красне Буського району, де похований В.Кук, відбулася панахида та покладання квітів до могили вченого-історика, генерал-хорунжого УПА та її останнього Головнокомандувача. Співробітники Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького", представники Служби безпеки України, Міністерства освіти і науки вшанували пам'ять останнього керівника УПА молитвою. На поминальній службі також була присутня племінниця В.Кука Ольга Приступа.
Останньою волею В.Кука було, аби його поховали на цвинтарі в рідному селі Красне. Помер В.Кук на 95-році життя 9 вересня 2007 року у Києві, де мешкав, відколи був звільнений 1960 року у зв'язку з амністією після шести років ув'язнення. Він провадив наукову роботу в Центральному державному історичному архіві та Інституті історії Академії наук Української РСР, а після розпаду СРСР видав низку наукових робіт, присвячених історії УПА.