середу, 13 січня 2010 р.

До Землі наближається незвичайний астероїд

КИЇВ, 12 січня. (УКРІНФОРМ). Астрономи виявили загадковий астероїд, параметри орбіти якого змушують припускати, що це може бути створений людиною космічний апарат, у середу він наблизиться до Землі на мінімальну відстань.
Повідомлення про виявлення цього небесного тіла було опубліковане на сайті Центру малих планет Міжнародного астрономічного союзу в понеділок увечері, повідомляє УКРІНФОРМ із посланням на РІА Новини.
Згідно з розрахунками учених, астероїд, що отримав позначення 2010 AL30, має розміри близько 10-15 метрів. У середу, близько 12:48 за Гринвічем він зблизиться із Землею на мінімальну відстань - 128 тисяч кілометрів, що майже утричі вище за орбіту місцерозташування геостаціонарних супутників.
"Цей об'єкт... має період обертання один рік - отже, це скоріше створений людиною об'єкт, ніж природне небесне тіло", - зазначають італійські астрономи Ернесто Гуїдо (Ernesto Guido) і Джованні Состеро (Giovanni Sostero) з обсерваторії Реманцакко, які отримали знімки астероїда.
Водночас, американський астроном Алан Харріс (Alan Harris), старший науковий співробітник Інституту космічної науки, вважає, що орбіта відкритого астероїда не є чимось незвичайним і не схожа на звичайні орбіти космічних апаратів.
У період максимального зближення із Землею астероїд 2010 AL30 можна буде спостерігати у сузір'ї Риб, Оріона та Тельця як зірку 14-ої величини, але розгледіти її можна буде лише у телескоп.