пʼятницю, 22 січня 2010 р.

Другу хвилю грипу медики прогнозують на початку лютого

КИЇВ, 22 січня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Ситуація із захворюваністю на грип та ГРВІ наразі в цілому стабілізувалася, епідемічний поріг незначно перевищено лише у чотирьох областях, а кількість захворілих за день перебуває в межах сезонної. Однак у зв'язку з посиленням морозів медики прогнозують на початку лютого другий підйом захворюваності. Про це на прес-конференції поінформував директор Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій Олександр Гриневич, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
О.Гриневич не зміг спрогнозувати, з яких регіонів може розпочатися друга хвиля грипу, зазначивши, що Український центр грипу моніторить ситуацію і поінформує про посилення захворюваності в якомусь із регіонів. Так само важко наперед сказати, буде друга хвиля тяжчою чи легшою, ніж перша, зазначив він. Однак фахівці переконані у тому, що під час наступного сплеску захворюваності в Україні домінуватимуть ті самі віруси сезонного та каліфорнійського грипу.
Директор Українського центру грипу також повідомив, що на грип та ГРВІ в Україні вже захворіло 4 млн 408 тис. 455 осіб, однак зараз "ситуація в цілому стабільна".
Доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПу ім. П.Шупика Федір Лапій у відповідь на запитання журналістів поінформував, що питання пандемії каліфорнійського грипу та діяльності ВООЗ у її ході розглядатиметься 26 січня в Раді Європи. За його словами, у цьому немає нічого дивного, бо воно є актуальним у всьому світі. "Такі розгляди були й раніше щодо тих чи інших хвороб, вакцинації від масових захворювань, тощо. Не в тому плані, щоб когось звинуватити, а щоб роз'яснити питання, у тому числі й для політиків", - сказав він.
Ф.Лапій також зазначив, що прогноз ВООЗ стосовно пандемічного грипу в цілому підтвердився, зокрема і щодо середньої тяжкості перебігу захворювання, і щодо смертності людей працездатного віку, дітей та вагітних жінок. За його словами, для того, щоб зменшити тяжкі наслідки грипу, спеціалісти різних країн наразі обмінюються досвідом і уточнюють протоколи лікування.