середу, 13 січня 2010 р.

Через землетрус на Гаїті під завалами опинилися тисячі людей

ВАШИНГТОН, 13 січня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). У зв'язку із землетрусом посол Гаїті у США Раймонд Жозеф звернувся до американської влади за допомогою у ліквідації її наслідків, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Землетрус уже назвали найсильнішим за останні два століття. Кореспонденти з місця подій передають, що під завалами опинилися тисячі людей, а на деяких вулицях столиці не лишилося жодної будівлі, яка б не постраждала від стихії. В Порт-о-Пренса панує атмосфера відчаю й паніки.
Відповідно до заяви місії ООН на Гаїті, приміщення їхньої штаб-квартири майже повністю зруйноване. Відсутня будь-яка інформація про багатьох співробітників установи.
Значних ушкоджень зазнали майже усі адміністративні будівлі, парламент та президентський палац. Інформаційні агентства повідомляють про руйнування приміщень столичних лікарень та аеропорту. Жителі міста використовують будь-які підручні інструменти, аби допомогти командам рятівників звільнити людей, що опинилися у пастці під завалами.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, біля узбережжя Гаїті стався землетрус силою 7,3 бала. Епіцентр знаходився за 15 км до південного заходу від столиці країни Порт-о-Пренса.
Точна кількість загиблих і поранених наразі не встановлена, проте фахівці побоюються, що цього разу без жертв обійтися не вдасться і рахунок може піти на сотні. Представник Геологічної служби США Майк Бланпейд пояснив, що з урахуванням місця та сили підземних коливань, в радіус їх основної дії потрапило близько 3-х млн людей.