четвер, 28 січня 2010 р.

Встановлено місцезнаходження "чорних ящиків" з літака Boeing 737, який зазнав аварії

АБУ-ДАБІ, 28 січня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ ). Американські військові фахівці встановили місцезнаходження "чорних ящиків" з літака Boeing 737 ефіопських авіаліній, який упав у Середземне море в понеділок. Згідно з сигналом, що видається пристроями, бортові самописці знаходяться в морі на глибині 1,3 тис. м за 10 км від аеропорту Бейрута, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на ліванський інформаційний портал "Нахарнет".
Міноборони Лівану підтвердило виявлення бортових записуючих пристроїв. За словами представника ЗС Лівану, в цей час обговорюється хід операції по діставанню їх на поверхню. На бортові самописці покладається головна надія у визначенні причини катастрофи. Очікується, що їх дістануть вже сьогодні.
З'явилася також інформація про те, що великий фрагмент літака, в якому можуть бути інші тіла загиблих у катастрофі, знаходиться в одній з численних підводних ущелин. Для її обстеження потрібен батискаф.
Військові фахівці ВПС США входять до складу пошуково-рятувальної операції, в якій задіяні також ліванські ВМС, французькі, німецькі, кіпрські й ефіопські представники, миротворці ООН у Лівані (UNIFIL). Після трьох днів пошуків було виявлено окремі уламки літака і, за останніми даними з різних джерел, тіла від 14 до 34 осіб і близько 20 окремих фрагментів тіл. Пізнано 14 жертв, для ідентифікації деяких з них буде проведений аналіз ДНК. Про тих, хто вижив у катастрофі, не повідомляється.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, катастрофа літака Boeing 737 з 90 пасажирами і членами екіпажу на борту, який летів рейсом 409 за маршрутом Бейрут-Аддіс-Абеба, сталася 25 січня над Середземним морем за 3,5 км від прибережного ліванського містечка Наамі через кілька хвилин польоту.
Серед можливих причин катастрофи називають погану погоду, сильну бовтанку, людський фактор, теракт, вибух на борту, виведення з ладу двигуна, руйнування конструкції, втрату керування. Фахівці не виключають, що мав місце комплекс факторів (удар блискавки, що вивів з ладу обладнання, і людський фактор). Однак все це залишиться лише здогадками доти, поки не будуть знайдені бортові самописці й розшифровані їх записи, які зможуть пролити світло на справжню причину трагедії.