вівторок, 19 січня 2010 р.

Православна церква сьогодні відзначає Водохреща

КИЇВ, 19 січня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Водохреща, Йордань, Богоявлення Господнє - такі назви має сьогоднішнє свято, яке завершує цикл Різдвяних святкувань. Саме цього дня, як засвідчує Святе Письмо, Ісус Христос, прийнявши водне хрещення у річці Йордан від Івана Предтечі, розпочав проповідувати в давній Палестині євангельське вчення.
Згадка про водне хрещення Ісуса Христа в річці Йордань церковники називають ще Богоявленням Господнім, оскільки саме в цій час на Ісуса Христа зійшов Святий Дух у вигляді голуба і всі почули голос із неба: "Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!" (Мт. 3:17). Цього дня православні віряни святять у церквах і храмах воду, яка здавна вважається цілющою і допомагає при різних фізичних і душевних недугах.
Напередодні, 18 січня, люди постують. На вечерю, яка називається Голодною кутею, подають лише пісні страви. Чоловіки разом зв сященниками цього дня до сходження на небі вечірньої зорі вирубують на ставках, озерах та річках великий крижаний хрест, який жінки поливають буряковим квасом або свіжовичавленим соком калини. Наступного дня, тобто на Водохреще, церковна процесія, очолювана священнослужителями, вирушає на місце спорудження крижаного хреста, де в ополонці освячують воду. Потім у небо випускають голуба і салютують з рушниць - проганяють надокучливу зиму.
Селяни від Водохреща, як правило, починали вже ремонтувати сільськогосподарський реманент. Морозу і зимі казали: "Тріщи не тріщи - минулись тобі Водохрещі!"