вівторок, 26 січня 2010 р.

У Китаї припинено демонстрацію фільму "Аватар" у двовимірному форматі

ПЕКІН. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Влада Китаю наказала з 23 січня забрати з великих кіноекранів країни, що демонструють фільми у двовимірному форматі (2D), новий голівудський блокбастер "Аватар", повідомляє пекінський кореспондент УКРІНФОРМу.
Щодо версій 3D і IMAX фільму Джеймса Кемерона, то їх показ триватиме до кінця лютого.
Рішення влади озвучила China Film Group. Конкретні причини такого кроку не пояснюються, але є думка, що департамент пропаганди Китаю вважає, що сюжет фільму може бути шкідливий з ідеологічної точки зору. А у публікаціях китайських ЗМІ останніх днів з'являлися повідомлення про те, що люди, мовляв, погано сприймають картину на фізіологічному рівні, дехто навіть потрапив після перегляду в лікарню, а один чоловік і поготів помер, вийшовши з кінотеатру.
Газета "Чайна Дейлі" визнає, що рішення, прийняте напередодні загальнонаціональних вихідних у зв'язку з Новим роком за місячним календарем, не в останню чергу пов'язане з бажанням примусити людей йти на китайське кіно, наприклад, на "Конфуцій", що виходить на екрани у четвер.
За ті кілька днів, що "Аватар" був у прокаті у Китаї, він встиг зібрати 300 млн юанів (44,1 млн доларів США), перевищивши прибутки від таких блокбастерів, як "2012" і "Трансформери 3". Проте прокатники запевняють, що касові збори у них все одно не впадуть.
У Китаї налічується близько дюжини кінотеатрів, що показують фільми у форматі IMAX, і близько 800 - 3D. Число звичайних кінозалів становить близько 4500. При цьому, якщо вартість квитка на звичне двовимірне кіно коштує тут 30-40 юанів (4,4-6 доларів), то за тривимірне доведеться викласти 60-80 юанів, а задоволення від IMAX обійдеться взагалі в 130-150 юанів.