четвер, 28 січня 2010 р.

Для участі в Силах реагування НАТО Україна готує 12 підрозділів Збройних Сил - начальник Генштабу

БРЮССЕЛЬ, 27 січня. /Дмитро Шкурко - УКРІНФОРМ /. Україна готує для участі у силах реагування НАТО 12 підрозділів, які повністю відповідатимуть стандартам Альянсу. Про це сьогодні у Брюсселі українським журналістам повідомив начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Іван Свида. Український воєначальник взяв участь у заходах дводенного засідання Військового Комітету НАТО на рівні начальників штабів, у рамках якого відбулося засідання Комісії Україна-НАТО.
"Ми визначили 12 підрозділів, які готуються за стандартами НАТО і представляють всі види та роди військ, включаючи інженерні підрозділи, морську піхоту, кораблі та саперні підрозділи, підрозділи РХБ-захисту та інші. Разом, у залежності від комплектації, в цих силах братимуть участь до 500 українських військових", - сказав Іван Свида.
Він зауважив, що згадані підрозділи будуть здатними не тільки брати участь у Силах реагування НАТО, але також залучатися до інших операцій під егідою ЄС і ООН, для чого необхідно створити солідну правову основу.
За словами начальника Генштабу, Україна має намір брати участь у 15-16 ротаціях Сил реагування НАТО, які припадають, відповідно, на 2010 рік та на першу половину 2011 року. Українські підрозділи матимуть основний формат застосування у миротворчих операціях, а аткож в операціях з ліквідації наслідків стихійного лиха, надзвичайних або техногенних пригод.
"Оскільки ми хочемо інтегруватися в ЄС та у євроатлантичний безпековий простір, маємо разом брати участь у забезпеченні безпеки... Ми робимо все, щоб трансформувати наші Збройні Сили за методикою країн ЄС і НАТО. Ця методика відрізняється від нашої, починаючи від самої підготовки військ і завершуючи питаннями оцінки та самооцінки. Ми прагнемо брати участь у Силах реагування НАТО тому, що бажаємо досягти їх рівня підготовки, рівня передових держав НАТО і Європи", - зауважив генерал-полковник Іван Свида.