середу, 13 січня 2010 р.

Китайські вчені розгадали "таємницю страху"

ПЕКІН, 13 січня. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Бета-гальмівний фактор, який існує в головному мозку, відіграє дуже важливу роль у довготривалому зберіганні інформації про страшні події зовнішнього світу і реакції організму. Такого висновку дійшли після трирічних досліджень учені з НДІ мозку шанхайського університету "Фудань", передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Група дослідників на чолі з професором Ма Лань зробила нове відкриття в пізнанні формування пам'яті, пов'язаної зі страхом. Результати їх роботи були опубліковані в статті під заголовком "Нейробіологія: фактор страху" в останньому номері вісника Національної академії наук США і на веб-сайті "Нейча Чайна" одного з найстаріших і найавторитетніших у світі загальнонаукових журналів.
Які зміни відбуваються в клітинах головного мозку після переживання страшних подій? Щоб відповісти на це питання, професор Ма Лань з помічниками провели випробування на мишах. Наукові співробітники включили звуковий фрагмент і одночасно з цим піддавали мишей удару електричним струмом. Потім вони повторно відтворили ті самі звуки і виявили, що "нормальні" миші прийшли в стан страху, а миші, в мозку яких був відсутній бета-гальмівний фактор, залишилися спокійними.
Результати досліджень показали, що почуття страху збуджує бета-гальмівний фактор, який відіграє ключову роль у формуванні пам'яті, пов'язаної зі страхом.
Нові досягнення китайських нейрофізіологів у цій сфері, пише газета "Женьмінь Жибао", дадуть змогу ясніше зрозуміти, як мозок сприймає інформацію, яким чином відбувається довготривале стійке зберігання в пам'яті страху. Це дає нові можливості в розробці медикаментів для лікування хворих, які страждають психічними розладами внаслідок катастроф, воєн і різних нещасних випадків.