вівторок, 26 січня 2010 р.

В українському Інтернет-просторі з'явився новий майданчик для євроатлантистів

КИЇВ, 26 січня. (Ярослав Довгопол - УКРІНФОРМ). Ідея євроатлантичної інтеграції України, задекларована на законодавчому та нормативному рівнях в державі, потребує постійної інформаційної підтримки, яка би сприяла поширенню правдивих відомостей про діяльність НАТО. З цією метою в українському медіа-просторі запрацював новий суспільно-політичний сайт "ЄвроАтлантика", створений зусиллями Інституту Євро-Атлантичного співробітництва (ІЄАС) за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Презентація цього Інтернет-ресурсу відбулася сьогодні в УКРІНФОРМі.
Як зазначив головний редактор сайту Володимир Горбач, ідея полягає в тому, "щоб об'єднати таким чином усіх людей, які активно цікавляться євроатлантичною тематикою - журналістів, експертів, дипломатів, державних службовців, представників громадськості". На його переконання, запропонований формат спілкування дасть змогу "створити певне ядро, яке буде потім впливати спочатку на власну спільну позицію, а потім і на громадську думку".
"У перспективі це має стати порталом міжнародної політики. Планується запустити англійську та російську версії, щоб могли читати і за кордоном, які думки вирують в Україні щодо НАТО. Звичайно, ми також хотіли б стати джерелом інформації для українських мас-медіа, оскільки часто ЗМІ просто передруковують її з російських джерел, де акценти дещо змінені", - підкреслив В.Горбач.
За словами керівника офісу грантових програм Посольства США в Україні Александри Нітхем, сайт "ЄвроАтлантика" має стати "платформою для обміну інформацією та поглядами між людьми в Україні та за її межами". "Це ще одна можливість для реалізації прав на зібрання, але у віртуальному просторі. Тому не слід недооцінювати роль електронних джерел інформації в сучасному суспільному та політичному житті", - зазначила дипломат.
Голова Комітету ВР України з питань європейської інтеграції, директор ІЄАС Борис Тарасюк зі свого боку зауважив: "Не може бути забагато інформації, а тим більше каналів поширення інформації про євроатлантичну інтеграцію, взаємодію між Україною і НАТО, місце і роль Україні в європейській та глобальній системі безпеки". На його переконання, створення нового ресурсу "сприятиме заповненню цієї прогалини" в інформаційному просторі держави. "Це стане, свого роду, електронною трибуною якісно нового зразка", - наголосив він.
Борис Тарасюк також поінформував, що має намір запровадити особистий блог на "ЄвроАтлантиці", завдяки чому відвідувачі сайту зможуть ставити запитання щодо відносин України й НАТО. Водночас, він наголосив, що для дієвих кроків, які б наблизили нашу державу до цінностей Північноатлантичного простору, не достатньо лише інформаційної діяльності - необхідні конкретні дії на всіх рівнях.