вівторок, 26 січня 2010 р.

Олега Блохіна, Андрія Шевченка, Збігнева Бонека і Анджея Шармаха обрано послами фінальної стадії Євро-2012

КИЇВ, 25 січня. (УКРІНФОРМ). Чотирьох великих футболістів в історії України і Польщі - Олега Блохіна, Андрія Шевченка, Збігнева Бонека і Анджея Шармаха - обрано послами фінальної стадії чемпіонату Європи-2012, яка пройде на території двох держав, повідомляє сьогодні офіційний сайт УЄФА.
Україна буде представлена послами, що війшли в історію футболу, як видатні форварди. Блискучий нападаючий київського "Динамо" Олег Блохін у 1975 році після завоювання Суперкубка УЄФА і першого з двох Кубків кубків був визнаний кращим гравцем континенту. Відігравши за "Динамо" 18 років, він забив понад 200 голів, ставши семиразовим чемпіоном СРСР. За збірну Радянського Союзу Блохін зіграв 112 матчів, забивши 42 м'ячі. Він був учасником фінальних стадій двох чемпіонатів світу - 1982 і 1986 років. Також Блохін як тренер очолював збірну України, а як наставник і гравець залишив свій слід в австрійському, кіпрському і грецькому футболі.
33-річного Андрія Шевченка також нема потреби особливо представляти. Зараз він знов виступає за київське "Динамо", в рядах якого п'ять разів ставав чемпіоном України, виграв три Кубки країни і добрався до півфіналу Ліги чемпіонів УЄФА. У 1999 році Шевченко перейшов у "Мілан". Вершиною кар'єри Андрія стало визнання його у 2004 році кращим футболістом Європи. До моменту переходу у 2006 році у "Челсі" Шевченко забив за "Мілан" 173 м'ячі, що зробило його другим по результативності снайпером в історії клубу. Шевченко також став автором переможного пенальті у фіналі Ліги чемпіонів УЄФА 2003 року. Шевченко близький до того, щоб провести сотий матч за збірну України.
Друга хазяйка турніру - Польща - також буде представлена заслуженими послами світового футболу. Нині 53-річному Бонеку вже доводилося представляти країну на світовій арені у якості гравця і тренера. Особливо запам'яталася кампанія на чемпіонаті світу-1982 в Іспанії, де збірна Польщі стала третьою. Відразу після турніру блискучий форвард перебрався з відзевської "Лодзі" в "Ювентус", у складі якого у 1984 році виграв Кубок УЄФА і Суперкубок УЄФА, а роком пізніше став володарем Кубка європейських чемпіонів і Міжконтинентального кубка. Бонек повісив бутси на цвях у 1988 році будучи гравцем "Роми". У чемпіонаті Польщі він забив 50 м'ячів у 172 зустрічах, в Італії відзначився 30 голам у 152 поєдинках, а у 80 матчах за національну команду відзначився 24 рази.
Компанію Бонеку, що тренував збірну Польщі у 2002 році, у справі популяризації Євро-2012 складе Анджей Шармах, що діяв на вістрі атак збірної на світовій першості 1974 року. Тоді поляки посіли третє місце, а сам Шармах став автором п'яти голів. Стільки ж разів він уразив ворота суперників на Олімпіаді-1976 у Монреалі, де поляки взяли "срібло". Загалом, у 61 поєдинку за збірну нападаючий забив 32 м'ячі. Не менш вражаючою була результативність Шармаха на клубному рівні. У 244 матчах чемпіонату Франції забив 147 м'ячів, велика частина з яких (94) дісталася суперникам "Осера", за який Шармах провів 148 зустрічей.