середу, 31 березня 2010 р.

Погода: у чистий четвер знизиться температура повітря

КИЇВ, 31 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Початок серединного весняного місяця, який припадає цьогоріч на чистий четвер, ознаменується незначним зниженням температури повітря і випаданням дощів і навіть гроз у деяких регіонах країни. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили синоптики Українського гідрометцентру.
За словами синоптиків, у чистий четвер в Україні переважатиме хмарна з проясненнями погода. Часом пройдуть невеликі дощі та окремі грози, найбільше у західній та південній частинах країни. Без опадів буде лише у східних областях. Вітер південно-східний з переходом на західний, 5-10 м/с.
Температура повітря на всій території країни становитиме вночі 3-8° тепла. Вдень воно прогріється до 8-13° тепла, у південній, східній частинах, на Прикарпатті й Закарпатті до 11-16° вище нуля.
На Київщині 1 квітня місцями пройдуть невеликі дощі. Вітер південно-східний з переходом на західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 5-7° тепла, вдень 10-12° з позначкою плюс.
Тривалість світлового дня у чистий четвер становитиме 12 годин 56 хвилин.

вівторок, 30 березня 2010 р.

Sotheby's привіз на два дні до Києва колекцію українських авангардистів початку 20 століття

КИЇВ, 30 березня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Аукціонний дім Sotheby's представив у Києві 14 картин з унікального зібрання творів українських художників- авангардистів, які творили в Одесі на початку 20 століття. Побачити їх можна буде протягом двох днів - 31 березня і 1 квітня - в Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Уся колекція, зібрана меценатом Яковом Переменом, налічує 86 робіт і буде представлена на торги одним лотом на аукціоні російського мистецтва 22 квітня в Нью-Йорку. Про це на сьогоднішній прес-конференції поінформував генеральний директор Sotheby's, Росія, Михайло Каменський, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Ми привезли в Україну те, що було звідси вивезено на початку минулого столітття, те, що по праву має належати українським колекціонерам і музеям, тому що тут народилося, тут увібрало в себе як український, одеський, південноросійський, так і французький та західноєвропейський впливи", - сказав М.Каменський.
Він розповів, що, відібравши для виставки у Києві 14 картин, які символізують усю колекцію, аукціонний дім Sotheby's хотів дати певний сигнал не тільки інтелігенції та любителям мистецтва, а й всьому українському суспільству. На його переконання, колекцію Я.Перемена мають придбати саме громадяни України - чи то з Одеси, чи з Києва, чи з будь-якого іншого міста.
За словами М.Каменського, в Росії склалася певна практика, "можливо, й не дуже прогресивна, а просто як данина часові", коли влада настійливо пропонує великому російському бізнесу придбати визначні твори мистецтва, які волею долі потрапили за межі країни. Він зауважив, що останніми роками це робилося неодноразово, і на його думку, так само слід чинити й новій українській владі, ініціюючи участь багатих українців та великих компаній у квітневому аукціоні в Нью-Йорку.
Голова департаменту російського мистецтва Sotheby's, Нью-Йорк, Соня Беккерман у свою чергу зазначила, що це друга виставка, яку аукціонний дім Sotheby's привіз до Києва з Нью-Йорка. "Ми особливо раді, тому що цьогоріч привезли екстраординарне історичне зібрання", - підкреслила вона.
С.Беккерман розповіла, що меценат Яків Перемен 1919 року вивіз зібрану ним колекцію творів одеського "Товариства незалежних художників" до Палестини. Вона не експонувалася у світі понад 40 років, і донедавна зібрання вважалося втраченим, а в Україні жодна з картин не виставлялася відтоді, як Перемен залишив країну.
За її словами, Sotheby's вирішив продавати колекцію як один лот, виконуючи побажання Я.Перемена, щоб усі роботи залишалися разом. "Ми хотіли зберегти його бачення і надати унікальну можливість кожному серйозному колекціонеру придбати зібрання", - сказала С.Беккерман, додавши, що, за попередньою оцінкою, продаж колекції має принести прибуток в 1,5-2 млн. доларів.
Голова департаменту російського мистецтва Sotheby's, Лондон, Джо Вікері у своєму виступі звернула увагу на те, що після першої виставки Sotheby's у Києві, яка відбулась два роки тому, сталося багато змін. "Ми вже почали виставляти на аукціоні в Лондоні роботи сучасних українських художників Олега Тістола, Арсена Савадова. Це дуже великий крок уперед, і я сподіваюсь, що ця практика триватиме і в майбутньому", - підкреслила Д.Вікері.

У Великому адронному коллайдері здійснено зіткнення протонів на рекордній енергії

КИЇВ, 30 березня. /УКРІНФОРМ/. Перші зіткнення пучків протонів зафіксовані фізиками Європейського центру з ядерних досліджень у Великому адронному коллайдері (ВАК) - найбільшому в світі прискорювачі заряджених часток, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Бі-бі-сі.
Зіткнення протонів зафіксовано на рекордній енергії - 7 тераелектронвольт, що втричі більше попереднього рекорду.
З цієї миті починається нормальна робота коллайдера, який розпочне дворічний сеанс "набору статистики" на сумарній енергії 7 тераелектронвольт, що складає половину його проектної потужності.
Як раніше повідомляв УКРІНФОРМ, перша спроба провести зіткнення протонів на рекордній енергії була зірвана. За словами заступника керівника експерименту CMS Альберта де Ройека, це сталося через несправності в енергосистемі на території Франції.
ВАК розташований у 27-кілометровому тунелі, прокладеному під франко-швейцарським кордоном недалеко від Женеви.
Очікується, що в результаті зіткнень протонів повинні статися явища, які раніше вченим спостерігати не доводилося.
Зокрема, фізики розраховують виявити серед уламків часток так званий бозон Хіггса - теоретично передбачену, але досі не знайдену елементарну частку.

В адронному колайдері знову відмінили зіткнення часток

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Європейські фізики, управляючі Великим адронним колайдером (ВАК), сьогодні, 30 березня, відмінили обидві спроби зіткнення елементарних часток у великому кільці колайдера через незначний збій, який виник у ланцюзі установки, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням сайт, присвячений дослідженням ВАК (cern.ch).
Спочатку фахівці вирішили, що у збоях винні електричні проблеми, але пізніше стало очевидно, що моніторингове обладнання просто "випустило з виду" два пучки елементарних часток.
Як каже Керстін Еггерт, науковий фахівець Cern, перший пучок часток було загублено о 6 ранку за місцевим часом, другий - рівно через дві години. "У нас є кілька незначних проблем. Коли ви маєте справу з такою складною системою, як ВАК, то збої такого роду можливі. Це дуже складна машина", - говорить фахівець технічної служби Cern.
У швейцарському інституті відзначають, що перш ніж ВАК зможе провести нові зіткнення часток, може пройти кілька днів.

Windows 7 цілком може повторити успіх Windows XP

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Прийняття ринком операційної системи Windows 7 істотно вище за прогнози, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на технологічний звіті компанії Forrester Research, опублікованим на сайті forrester.com.
Більш того, Forrester провела опитування користувачів Windows 7 і з'ясувала, що велика частина користувачів цієї операційної системи "практично задоволені" або "повністю задоволені" можливостями і стабільністю цієї системи.
Аналітики говорять, що проводили опитування серед користувачів, що вважають за краще придбати програмні продукти практично відразу після їх виходу, не чекаючи кінця періоду широкої оцінки ринком новинки. Вже зараз експерти говорять, що Windows 7 цілком може повторити успіх Windows XP.
За офіційними даними, тільки до кінця 2009 року Microsoft продала 60 млн копій Windows 7.

Google відзначає часткове блокування своїх сервісів у Китаї

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Через тиждень після того, як пошуковик Google пішов з материкового Китаю, компанія повідомляє, що частина з її інтернет-сервісів стала недоступна для китайських користувачів внаслідок блокування місцевими провайдерами. Заблоковані деякі мобільні сервіси, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на google.com.
Західні аналітики говорять, що китайські чиновники попереджали Google про те, що після того, як інтернет-компанія піде з материка, доступ до її інтернет-сервісів буде утруднений. Тепер ця обіцянка починає збуватися.
За словами головного юриста Google Девіда Драммонда, поки ще рано судити про те, що саме викликає проблеми з доступністю сервісів і як довго вони триватимуть. Водночас він відзначив, що блокування мобільних сервісів буде невигідне самому Китаю, оскільки багато хто з його громадян підключається до мережі саме для того, щоб обзавестися доступом до таких сервісів, як електронна пошта, соціальні мережі і доступ до новин.

Поштовий сервіс Yahoo Mail інтегрував у себе соціальну мережу Facebook

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Одна з популярних поштових систем Yahoo Mail сьогодні, 30 березня, представила нові інструменти щодо інтеграції з найбільшою соціальною мережею Facebook, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на прес-реліз, опублікований на сайті yahoo.com.
Із сьогоднішнього дня Yahoo починає розгортання системи, яка дозволяє користувачам її поштовика відстежувати і встановлювати свої статуси в Facebook.
Тепер користувачі можуть повідомити про свою доступність у мережі Facebook без входу в саму мережу - це можна зробити через поштовий інтерфейс Yahoo Mail. Трохи пізніше в поштовій системі з'явиться можливість встановлювати списки друзів, з якими користувач може спілкуватися з Yahoo Mail.

Жирна й солодка їжа призводить до справжньої залежності

КИЇВ, 30 березня. /УКРІНФОРМ/. Учені з університету Скріппса (Флоріда, США) застерігають, що джанк-фуд (їжа, яка містить мінімум живильних речовин і максимум калорій) викликає звикання, як тютюн і наркотики, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Daily Mail.
Відбувається це тому, що жирна й солодка їжа стимулює зони задоволення у мозку, і це призводить до справжньої залежності. Експерти годували лабораторних щурів сосисками, чизкейками і беконом. Через деякий час тварини проявляли ознаки залежності. Вони настільки втрачали контроль над собою, що продовжували поїдати їжу, незважаючи на те, що дослідники відлякували їх спалахами світла й ударами струму. Коли їм замість жирної їжі почали давати корисну, щури відмовлялися їсти. Тести показали, що зміни в організмі щурів сталися на рівні біохімії - баланс зрушився на користь вироблення дофаміну. Подібні зрушення відбувалися у мозку щурів, які "сиділи" на героїні.

Розгадати таємницю соляного стовпа ніхто не може

КИЇВ, 30 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. У старозавітній біблійній "Книзі Буття" (розділ 19. - Авт.) розповідається про спалення небесним вогнем розпеченою сіркою двох давніх юдейських міст - Содому й Гомори та винищення всіх їх мешканців, розпуста і богозневага яких в дохристиянські часи набули небачених масштабів. Врятуватися втечею від небесної кари змогла тільки родина праведника Лота - він, його дружина і дві молодші доньки.
Біблія розповідає, що небесні янголи за Божим повелінням наказали богобійному Лотові, аби він вивів з міста, що буде піддане вогню і полум'ю, всіх рідних - дружину, чотирьох дочок і двох зятів. Проте в очах зятів Лот постав таким собі жартівником, і вони почали насміхатися з його слів, навідріз відмовившись виходити з грішного міста. Разом з бундючним зятями у Содомі залишилися і дві старші доньки, які ніяк не хотіли розлучатися зі своїми чоловіками. Рано-вранці, коли зійшла на небі вранішня зоря, Лота разом із дружиною та двома доньками небесні янголи вивели за межі міста і наказали їм ні за що не озиратися назад.
Швидко втікала Лотова родина від пекельного міста до печери, яку Всевишній призначив їм на сховок. Лотова жінка, як і всяка мати, гірко краялася непослухом старших дочок та їхніх чоловіків, серцем розриваючись між усіма своїми дітьми. Коли ж пролунав із неба оглушливий гуркіт у вигляді суцільного стовпа вогню, бідолашна мати не витримала й озирнулась назад. І вмить перетворилася на соляний стовп, який постав серед широкого поля. Це Бог покарав її за те, що вона озирнулась у минуле, де у полум'ї палахкотіли людські гріхи.
Відтоді минуло більш як п'ять тисяч років, проте соляний стовп у вигляді скам'янілої жіночої постаті і по сьогодні бовваніє серед пустинного степу. За свідченнями очевидців, нині тут випасаються величезні отари овець, які полюбляють злизувати сіль із самотнього соляного стовпа. Дощі, грози і шквальні вітри ніби наждаком січуть його, до невпізнанності спотворюючи початкові форми, залишаючи надвечір зазвичай лише невелику купу твердої солі. Однак минає ніч - і на ранок новий соляний стовп ніби виростає з-під землі, миттєво набуваючи своїх колишніх форм та обрисів, постаючи у своєму початковому вигляді згорьованої жінки-матері. Пояснень цьому феноменові навіть учені зі світовим ім'ям дати не можуть.
І ще один цікавий аспект цього соляного феномену. Сила-силенна туристів приїжджає сюди з усіх усюд, щоб побачити це незвичайне диво і сфотографувати закам'янілу жінку. Однак зробити цього не можуть, оскільки навіть найсучасніші та найдосконаліші цифрові кінокамери і фотоапатати щоразу дивовижним чином засвічуються, залишаючи на плівці замість відображення суцільну білу пляму.

10-15 квітня очікується підняття рівня води у Дніпрі, Прип'яті та Десні

КИЇВ, 30 березня. (Алла Шершень - УКРІНФОРМ). Підняття рівня води у річках Прип'ять, Дніпро та Десна очікується 10-15 квітня. Про це повідомив на брифінгу міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич.
За його словами, зокрема, найближчим часом очікується підняття рівня води у руслі Десни в Чернігівській області, також існує загроза підтоплення населених пунктів, розташованих на лівому березі Дніпра, та київських Осокорків.
"Сподіваюся, що дамби втримають і напором води не буде затоплено Поділ", - зазначив міністр, додавши: "Якщо не буде дощів, то вдасться уникнути підтоплення".
Міністр також повідомив, що вже підтоплено 36 населених пунктів у 12 областях України.
За словами Н.Шуфрича, на попередження повені та ліквідацію її наслідків виділено 130 млн грн. При цьому він висловив сподівання, що цьогоріч удасться уникнути мільярдних збитків від повені, як це було 2008 року.
Н.Шуфрич також поінформував, що планується підготувати фундаментальний документ, у якому будуть сформульовані причини підтоплення конкретних населених пунктів.
Крім того, як зазначив міністр, під час засідання штабу МНС прийнято рішення підняти у Київське водосховище третій криголам до тих двох, які вже там працюють на розчищенні водосховища від криги. На думку Н.Шуфрича, один з криголамів має перебувати в акваторії водосховища постійно, аби сприяти уникненню льодових заторів та загибелі риби.

Рікі Мартін зізнався, що він - гей

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Всесвітньо відомий пуерто-ріканський співак Рікі Мартін підтвердив чутки про свою гомосексуальність. Про це 38-річний співак заявив на своєму офіційному сайці rickymartin.com, передає УКРІНФОРМ із посиланням на AFP.
"Я гордий сказати, що я щасливий гомосексуаліст. Я благословенний бути тим, ким я є", - написав артист у своєму блозі. Мартін назвав рішення заявити про свою гомосексуальність "дивовижним ключовим моментом" життя. Воно було прийнято кілька місяців тому, коли співак розпочав роботу над мемуарами. "Ледве написавши першу фразу, я зрозумів, що книга стане інструментом, який допоможе мені звільнитися від речей, які я тримав у собі впродовж тривалого часу", - зазначив він. Артист зізнався, що раніше приховував гомосексуальну орієнтацію, оскільки вважав, що це зашкодить кар'єрі. Крім того, співак переживав, що це вплине на його двох синів-близнюків, народжених у 2008 році сурогатною матір'ю. "Сьогодні я беру на себе усю відповідальність за своє рішення та дії", - заявив Рікі Мартін.
Поки що реакція фанатів Мартіна на цю заяву відносно позитивна: його сайт переповнений коментарями англійською та іспанською мовами з підтримкою співака та його рішення "жити чесно і відкрито". Хоча деякі прихильники "зірки" залишають і інші коментарі, де висловлюють розчарування у кумирі.

Девід Хей дав Миколі Валуєву надію на реванш

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Чемпіон світу з боксу у надважкій вазі за версією WBA (Всесвітня боксерська асоціація) британець Девід Хей заявив, що він може провести бій з росіянином Миколою Валуєвим, у якого Хей відібрав титул WBA наприкінці 2009 року. Повторний поєдинок Хея з Валуєвим може відбутися влітку 2010 року, пише британське видання The Daily Star.
У цей час Хей готується до бою з американцем Джонні Руїсом. Цей поєдинок відбудеться 3 квітня. Британський боксер наголосив, що він не знає, наскільки висока імовірність його бою з Валуєвим. Хей сказав, що він намагається не заглядати дуже далеко в майбутнє.
Раніше повідомлялося, що після поєдинку з Руїсом Хей може зустрітися з чемпіоном світу за версіями IBF (Міжнародна боксерська федерація), WBO (Всесвітня боксерська організація) і IBO (Міжнародна боксерська організація) киянином Володимиром Кличком або з його братом Віталієм, якому належить чемпіонський пояс WBC (Всесвітня боксерська рада).
Перший поєдинок Валуєва з Хеем пройшов у ніч з 7 на 8 листопада 2009 року у німецькому Нюрнберзі. Британський боксер переміг роздільним рішенням суддів. За підсумками 12-раундового поєдинку двоє арбітрів зафіксували перемогу Хея, ще один присудив нічию.

МВС перевірить оприлюднену Ю.Тимошенко інформацію про хабарі для суддів КС

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов доручив негайно перевірити оприлюднену лідером демократичної опозиції Юлією Тимошенко інформацію про хабарі для суддів Конституційного Суду, повідомили УКРІНФОРМу в Департаменті зв'язків із громадськістю МВС України.
"Ми негайно перевіримо на правдивість висловлювання Юлії Тимошенко. І будуть зроблені відповідні висновки - хтось буде відповідати по закону: якщо мали місце хабарі - хабарники. Якщо це була чергова брехня Тимошенко - то вона сама буде притягнута до кримінальної відповідальності", - заявив міністр внутрішніх справ.
Як повідомлялося, напередодні на брифінгу Ю.Тімошенко заявила, що судді Конституційного Суду "поодинці викликаються і одержують пропозиції або визнати коаліцію й уряд за легітимний, або написати заяву про звільнення за власним бажанням, "одержавши непогану пенсію і менш значущі посади".
"За рішення, яке необхідне винести й освятити цю коаліцію та уряд, пропонується по одному мільйону доларів", - заявила Ю.Тімошенко, додавши, що має цю інформацію "безпосередньо з Конституційного Суду".

Погода: останній день березня буде теплим і вітряним

КИЇВ, 30 березня. (Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ). Останній день березня на більшій частині території країни видасться теплим і погожим, хоча й вітряним. У деяких регіонах пройдуть невеликі короткочасні дощі і навіть грози. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу розповіли синоптики Українського гідрометцентру.
Згідно з їхнім прогнозом, у середу, 31 березня, в Україні переважатиме мінлива хмарність без опадів, лише вдень у західних областях пройдуть дощі, місцями прошумлять грози. Вітер південно-східний 7-12 м/с, на Правобережжі місцями пориви15-20 м/с, на високогір'ї Карпат 25-30 м/с.
Температура повітря цього дня на більшій частині території країни становитиме вночі 2-7° тепла, вдень 10-15° вище нуля. На узбережжі морів удень буде 7-12° тепла, в Карпатах 4-9° тепла.
У Києві та області 31 березня переважатиме мінлива хмарність без опадів. Вітер південно-східний, 7-12 м/с, вдень місцями пориви 15-20 м/с. Температура повітря вночі 2-7° тепла, вдень 10-15° вище нуля.

Російські спецслужби знали про підготовку терактів у московському метро - ЗМІ

МОСКВА, 30 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Правоохоронні органи Росії могли мати в своєму розпорядженні інформацію про можливу атаку терористів у метро в понеділок, 29 березня. Про це пише газета "КоммерсантЪ" з посиланням на неофіційні джерела, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
За інформацією видання, незадовго до вибухів у метро московська міліція розгорнула масові перевірки документів з метою виявлення смертниць. Зокрема, зупинялися жінки з кавказькою зовнішністю.
Одна з тих, що попали під перевірку, розповіла виданню, що її затримали на станції Охотний ряд о 07.40 - приблизно за 15 хвилин до першого вибуху на Луб'янці. З переговорів міліціонерів було видно, що перевірки велися на багатьох станціях метро, однак жодних результатів вони не приносили.
Відразу після першого вибуху до відділення міліції, де перебувала співрозмовниця видання, вбіг міліціонер і закричав: "Як ви могли їх упустити, адже у вас була інформація?!, "пише газета.
Офіційно інформація про те, що правоохоронні органи знали про підготовку вибухів у метро вранці в понеділок, не підтверджується, однак джерела "Коммерсанта" в МВС повідомили про три отримані за останній час шифровки з повідомленнями про підготовку на транспортних об'єктах Москви терактів.
Раніше ЗМІ повідомляли, що в неділю, 28 березня, до московської міліції подзвонила жінка і повідомила, що в метро може статися вибух. Вона сказала, що на станції метро Коньково чула, як деякі жителі Чечні говорили про те, що в московському метро стануться вибухи. Серед співрозмовників, за її словами, були дівчата.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, у Москві 29 березня о 6.56 за Києвом у другому вагоні поїзда на станції метро Луб'янка стався вибух. Через півгодини бомба вибухнула в потязі на станції метро Парк культури. Обидва вибухи прогриміли, коли поїзди перебували на платформі. За останніми даними, жертвами терактів стали 39 осіб.
За даними ФСБ, вибухи в московському метрополітені здійснили дві терористки-смертниці. При цьому керівництво Служби безпеки заявило, що до терактів у московському метро причетне угруповання з Північного Кавказу. В свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров не виключив, що теракт міг бути здійснений за підтримки із-за кордону.
Як повідомляли ЗМІ, слідчі органи вже встановили маршрут терористок. Крім того, оголошено в розшук дві жінки, які ніби супроводжували їх.

понеділок, 29 березня 2010 р.

На британську прем'єру фільму з Умою Турман прийшов... один глядач

КИЇВ, 29 березня. (УКРІНФОРМ). Британську прем'єру останнього фільму за участю Уми Турман, що має назву "Материнство", відвідав лише один глядач, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на The Daily Telegraph.
Творці картини планували випустити фільм в одному кінотеатрі, сподіваючись, що участь зірок на зразок самої Турман, а також Джоді Фостер та Мінні Драйвер забезпечить ажіотажний попит на квитки, і надалі число прокатних копій буде збільшено.
Проте за перші вихідні картина заробила в британському прокаті лише 88 фунтів стерлінгів.
На території Північної Америки фільм "Материнство", що вийшов ще 2009 року, також не мав успіху. При бюджеті майже сім мільйонів доларів касові збори картини склали лише 93 тисячі доларів.
Таким чином, картина "Материнство" стала найпровальнішою в кар'єрі Уми Турман.

"Як приручити дракона" обійшов "Алісу" в американському прокаті

КИЇВ, 29 березня. /УКРІНФОРМ/. Анімаційний фільм "Як приручити дракона" став лідером із касових зборів у Північній Америці за підсумками уїк-енда 26-28 березня, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Associated Press.
Картина студії DreamWorks, знята у 3D, зібрала в прем'єрні вихідні 43,3 мільйона доларів. Рік тому інша робота DreamWorks в 3D - "Монстри проти пришельців" - заробила у перші вихідні в прокаті 59,3 мільйона доларів, однак представники студії розраховують, що "Як приручити дракона" зможе значно збільшити збори під час великодніх шкільних канікул.
"Аліса у країні чудес" Тіма Бертона, яка займала перший рядок у списку касових лідерів Північної Америки два тижні підряд, опустилася на друге місце. "Аліса", також знята у 3D, з 26 до 28 березня заробила 17,3 мільйона доларів. Усього в США і Канаді "Аліса" наразі зібрала 293,1 мільйона доларів, а у всьому іншому світі - 363 млн.
Третє місце зі зборів за минулі вихідні посіла комедія "Hot Tub Time Machine". У прем'єрний уїк-енд фільм, головні ролі в якому зіграли Джон Кьюсак і Чеві Чейз, заробив у США і Канаді 13,65 мільйона доларів.
"Аватар" Джеймса Кемерона уперше з грудня 2009 року залишив десятку найбільш касових фільмів Північної Америки. З 26 до 28 березня "Аватар" зібрав трохи більше 2 мільйонів доларів і посідає наразі 11-е місце. "Аватар", що вийшов на екрани у Північній Америці 18 грудня 2009 року, очолював список лідерів прокату сім тижнів поспіль.

Сценарист "Найгіршого фільму десятиріччя" вибачився перед глядачами

КИЇВ, 29 березня. /УКРІНФОРМ/. Сценарист Джей Ді Шапіро, який брав участь у роботі над сюжетом картини "Поле битви - Земля", офіційно вибачився пред глядачам за цей фільм, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на інтерв'ю сценариста виданню Sci-Fi Wire.
Як заявив Шапіро, продюсер і виконавець головної ролі Джон Траволта запевняв його, що сценарій є одним із кращих в історії фантастичного кіно. "Він навіть назвав його "Списком Шиндлера" наукової фантастики", - сказав Шапіро, підкресливши, що більшість його ідей не були враховані під час роботи над картиною. "Мій сценарій був дещо похмурішим, а образи героїв - глибші. У ньому не було манірних діалогів, інопланетян у черевиках рокерів, з кісками, як у Боба Марлі", - уточнив сценарист.
За словами Шапіро, він відмовився вносити зміни до свого тексту і був звільнений. Але у титрах його ім'я все ж вказано, гонорар, як і має бути, - виплачено.
Нагадаємо, що фільм "Поле битви - Земля" був удостоєний одразу семи премій "Золота малина" за найсумнівніші досягнення в галузі кіно. А нинішнього року картині присудили ще одну "винагороду" як "Найгіршому фільму десятиріччя".

Україна - в першій п'ятірці за кількістю користувачів браузера Opera Mini

КИЇВ, 29 березня. (УКРІНФОРМ). У десяти найбільших за числом користувачів Opera Mini країнах браузер дає змогу стільниковим операторам заробляти близько 1,25 млрд доларів на рік, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на звіт про використання мобільного Інтернету, опублікований на сайті opera.com.
У лютому 2010 року число користувачів Opera Mini перевищило 50,5 млн осіб - це на 1,7% більше, ніж у січні 2010 року і на 145% - ніж у лютому 2009 року. Користувачі Opera Mini минулого місяця переглянули понад 22 млрд веб-сторінок.
У Топ-10 країн за кількістю користувачів Opera Mini входять: Росія, Індонезія, Індія, Китай, Україна, ПАР, Нігерія, США, В'єтнам і Велика Британія, відповідно. У лютому 2010 року користувачі Opera Mini (з країн першої десятки за числом унікальних користувачів браузера) витратили приблизно 103,8 млн доларів на мобільний Інтернет. Це дозволяє підрахувати, що за рік вони витрачають близько 1,25 млрд доларів.
Середній користувач Opera Mini (з країн першої десятки за числом унікальних користувачів браузера) витрачає близько 4 доларів на місяць на мобільний Інтернет, згідно з даними за лютий 2010 року.

Частка браузера Internet Explorer в Європі неухильно знижується

КИЇВ, 29 березня. (УКРІНФОРМ). Частка веб-браузера Microsoft Internet Explorer (IE) в усіх найбільших європейських країнах знижується. Не останню роль у цьому зіграли і нові антимонопольні правила, що змусили Microsoft полегшити доступ конкуруючих браузерів до ОС Windows, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на звіт аналітичної компанії StatCounter (statcounter.com).
За останніми даними StatCounter, на всіх ключових європейських ринках, у тому числі в Німеччині, Великобританії та Франції, частка IE скоротилася. Так, у Німеччині за останній місяць вона впала на 1,3%, у Великобританії - на 1%, а у Франції - на 2,5%.
Згідно з останніми даними, у Великобританії IE поки що утримує близько 60%, тоді як в основного конкурента в особі Mozilla Firefox - 26%. Safari і Chrome тримають приблизно по 5% ринку, Opera - трохи більш як 1%.
Загалом, по Європі на долю IE припадає 46% ринку, Firefox - 39%, Opera - 6%, Chrome - 4%.

Що символізує червона крашанка?

КИЇВ, 29 березня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). З початком першої седмиці посту турботливі господині починають збирати лушпиння цибулі, яке краще за будь-який імпортний порошок забарвлює яйце в правильний густий червоно-брунатний колір, повідомляє УКРІНФОРМ.
Значення яйця як початку нового життя - символічне. Це зрозуміло, але цікаво: чому саме червоний колір? Є причина.
Церковний переказ свідчить, що, відвідуючи Римського імператора, було прийнято приносити дарунок. Коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина, прийшла в Рим до імператора Тиверія із проповіддю віри і звісткою про Воскресіння Ісуса Христа, то принесла Тиверію в дарунок звичайне куряче яйце.
Тиверій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа й вигукнув: "Як може хтось воскреснути з мертвих? Я скоріше повірю в перетворення цього білого яйця в червоне, ніж у можливість воскресіння померлого!". Відразу на очах імператора сталося диво - біле яйце стало дійсно червоним, що засвідчило правдивість слів Марії Магдалини та істинність християнської віри. Цей аргумент переконав Римського імператора Тиверія, який незабаром сам прийняв хрещення.

Дієтологи нагадують про основні правила виходу з Посту

КИЇВ, 29 березня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Зараз триває останній тиждень Великого Посту, після якого православні почнуть святкування Великодня. Однак різка зміна харчового раціону небезпечна для здоров'я, попереджають дієтологи. Основні рекомендації щодо виходу з Посту на прохання кореспондента УКРІНФОРМу нагадує завідуюча кафедрою гастроентерології, дієтології і ендоскопії НМАПО ім. Шупика, головний гастроентеролог МОЗ України професор Наталія Харченко.
- Відразу зауважу, що Піст передбачає насамперед духовне очищення, внутрішній спокій та доброзичливість, - зазначила Наталія В'ячеславівна. - У зв'язку з цим хочу нагадати слова Блаженнішого Митрополита Володимира, що у Піст головне - не їсти одне одного.
Обмеження у їжі також є однією із складових Посту. Тим, хто багато працює, дітям, вагітним жінкам, хворим тощо Церква дозволяє його порушувати і харчуватися відповідно до можливостей організму. Але в принципі Піст, як і будь-яке інше періодичне недоїдання, корисний для здоров'я.
Людина, яка дотримує Посту, отримує меншу кількість білку, ніж це потрібно організму, однак якщо із здоров'ям немає проблем, то це не зашкодить. Натомість споживання великої кількості фруктів та овочів є гарною профілактикою атеросклерозу. Однією з методик уповільнення розвитку цього захворювання є залужнення внутрішнього середовища. Найкраще це робити за допомогою фруктів та овочів, тож споживання їх у період Посту - це гарний шлях очищення судин.
Є кілька правил виходу з Посту, головне з яких - робити це поступово. Ті продукти, споживання яких було обмежене, слід додавати потроху. Для початку краще вибирати білок, який легко засвоюється, - яйця, рибу, мелене м'ясо, от і вся "премудрість".
Вживання тваринної їжі за святковим столом має бути обмеженим - можна собі дозволити максимум 150-200 грамів м'яса і не більше одного яйця. Слід також утриматися від соусів, які містять велику кількість тваринних жирів, у тому числі майонезу. Алкоголь також треба вживати обережно.

Погода: на теплого Олекси буде тепло

КИЇВ, 29 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Наступ весни на теренах України триває. Не стане винятком і наступний день - вівторок, 30 березня, на який припадає свято теплого Олекси - покровителя пасічників. У давнину цього дня пасічники виносили вулики із зимівників, розкривали їх, і бджоли робили перший обліт. Казали, що теплий Олекса випускає бджіл на весну.
Завтрашній день справді має видатися теплим: температура повітря в деяких регіонах країни значно зросте, хоча в деяких регіонах пройдуть короткочасні дощі. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили синоптики Українського гідрометцентру.
У вівторок очікується мінлива хмарність без опадів. Лише вночі та вранці у південній і східній частині місцями пройде невеликий дощ. Вітер протягом доби віятиме з південного, південно-східного напрямку, 5-10 м/с, вдень в Карпатах подекуди пориви до 15-20 м/с.
Температура повітря на більшій частині території країни становитиме вночі 1-6° тепла. Вдень термометри покажуть 11-16°, на Закарпатті до 19°, в Криму та на півночі Лівобережжя 8-13° вище нуля. На високогір`ї Карпат вночі буде близько 0°, вдень 3-8° тепла.
У Києві та області переважатиме мінлива хмарність без опадів. Вітер переважно південний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі в області коливатиметься від 1 до 6° тепла, вдень 11-16° тепла.

Спроби відправити у відставку міністра освіти і науки будуть безрезультатними - експерт

КИЇВ, 29 березня. /Олена Вигуляр - УКРІНФОРМ/. Голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що намагання деяких парламентських сил відправити у відставку міністра освіти і науки Дмитра Табачника будуть безрезультатними. Про це він сказав під час сьогоднішньої прес-конференції в УКРІНФОРМі.
"Думаю, цього тижня у парламенті можна очікувати спроб проголосувати за відставку Табачника. Але, виходячи з нинішніх парламентських реалій, зі структури Верховної Ради, навряд чи у опозиції знайдуться на це голоси", - сказав експерт.
Він переконаний, що сам Д.Табачник у відставку не подаватиме, не зробить певних кроків у цьому напрямку і керівництво уряду, тому ситуація залишиться без змін.
На думку В.Фесенка, нині міністру освіти й науки, як і всьому Кабінету Міністрів, варто уникати подальшої політизації цієї ситуації, а також політизації діяльності керівництва Міністерства освіти й науки. "Якщо вони діятимуть виважено, неконфліктно, достатньо помірковано, компромісно, я думаю, це може певною мірою нейтралізувати наслідки цього скандалу", - сказав він.
За словами голови правління Центру політичних досліджень "Пента", Дмитро Табачник має продемонструвати, що на цій посаді він діятиме не як політик, а, як керівник Міністерства освіти, у першу чергу опікуватиметься саме освітянськими справами.
На переконання В.Фесенка, міністру варто продовжити процес реформування, який уже розпочато у вищій школі, не скасовувати те, що вже дало певні позитивні результати. Наприклад, незалежне зовнішнє тестування, додав експерт.
У майбутньому ж голова правління Центру політичних досліджень "Пента" радить владі уникати конфліктних ситуацій у кадровій політиці. "Якщо новий президент, нова влада бере курс на подолання політичних розколів, протиріч у суспільстві, варто уникати таких кадрових скандалів і скандалів, пов'язаних з тими чи іншими політичними діями", - підкреслив він.

ФСБ вважає причетними до вибухів у московському метро бойовиків Північного Кавказу

МОСКВА, 29 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). ФСБ вважає причетними до вибухів у московському метро бойовиків Північного Кавказу. Про це на нараді у президента РФ Д.Медведєва заявив глава ФСБ О.Бортніков, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у РФ.
За словами О.Бортнікова, сьогоднішні вибухи у московському метро здійснили терористичні організації, які мають відношення до Північного Кавказу. "За нашою попередньою версією, ці терористичні акти здійснили терористичні угрупування, які мають відношення до Північнокавказького регіону. Ми вважатимемо це основною версією, оскільки на місці здійснення вибухів знайдено фрагменти тіл двух терористок-смертниць, які мали відношення до Північного Кавказу", - сказав О.Бортніков.
Російські ЗМІ із посиланням на джерела у спецслужбах повідомляють, що працівники правоохоронних органів вважають теракти помстою за знищених нещодавно на Кавказі лідерів бойовиків Саїда Бурятського, Анзора Астермірова й інших терористів.
Експерт з проблем Кавказу, журналіст Юлія Латиніна також пов'язує теракти з нещодавньою ліквідацією російськими спецслужбами основних фігур терористів. "Убили Анзора Астемірова і Саїда Бурятського - це дві найбільші фігури в Імараті Кавказ", - сказала вона в ефірі "Эхо Москвы".
На її думку, терористична діяльність у Росії не припинялася. "Завжди була важливо не за що, а для чого (проводяться теракти - УКРІНФОРМ) - для відновлення Імарата Кавказ. Це триває вже 10 років. Ми трішки забули, що 10 років у Росії тривали теракти, з перервою після смерті Басаєва - тоді сталося затишшя, яким ми не змогли скористатися", - вважає експерт.
Раніше телекомпанія CNN повідомила із посиланням на неназваний інтернет-сайт, близький до терористів Північного Кавказу, що відповідальність за вибухи у московському метро 29 березня року взяли на себе чеченські терористи.
Про можливу причетність північно-кавказьких терористичних угрупувань до вибухів також писали Al Jazeera і британські ЗМІ.
Кавказький емірат (сама назва Імарат Кавказ) - концепція створення ісламської (шаріатської) держави на території Північного Кавказу. Створення було проголошене у жовтні 2007 року президентом невизнаної Чеченської Республіки Ічкерія (ЧРІ) Доку Умаровим.

Теракти в московському метро пов'язані з діями Росії на Кавказі - експерти

МОСКВА, 29 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). У російських спецслужбах і в політичних колах сьогоднішні вибухи, що пролунали у Москві, розцінюють як терористичну атаку проти Росії, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
Зокрема, голова комітету Держдуми з питань безпеки Володимир Васильєв пов'язує нинішні вибухи в московському метро з недавно проведеними контртерористичними операціями на Північному Кавказі щодо ліквідації ватажків і активних терористів із числа підпілля.
За фактом вибухів порушено кримінальну справу за статтею 205 КК РФ ("тероризм").
Голова Національного антитерористичного комітету, глава ФСБ Олександр Бортников доповів про те, що сталося в московському метро, президентові Дмитру Медведєву. Поінформували і прем'єра Володимира Путіна, який перебуває з робочою поїздкою у Красноярську.
За останніми даними, загинули 38 осіб, 62 людини доставлені до лікарень.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, два вибухи пролунали у понеділок на станціях "Луб'янка" і "Парк культури" вранці в годину "пік" з інтервалом приблизно у півгодини.
Правоохоронні органи говорять, що обидва вибухи є ретельно спланованою терористичною атакою. За попередніми даним ФСБ, вибухи здійснили терористки-смертниці.
Теракти у московському метро, які відбувалися і раніше, експерти також пов'язують з діями російської влади на Кавказі.
Так, участь у здійсненні теракту біля станції метро "Ризька" 31 серпня 2004 року брали у тому числі і Тамбій Хубієв, Максим Понар'їн і Мурад Шаваєв - їх Московський міський суд засудив до довічного ув'язнення.
Тоді терористка-смертниця намагалася пройти на станцію метро, але привела в дію вибуховий пристрій у натовпі людей біля входу. Неподалік "Ризької" загинули 10 осіб, 33 постраждали.
Вибуховий пристрій потужністю 4 кг у тротиловому еквіваленті 6 лютого 2004 року у вагоні між станціями "Автозаводська" і "Павелецька" привів у дію уродженець Карачаєво-Черкесії Анзор Іжаєв, 1983 року народження. Тоді загинула 41 людина, більш як 250 отримали поранення.
Режим контртерористичної операції (КТО) в Чечні, що діяв з 1999 року, було скасовано з 16 квітня 2009 року.

неділю, 28 березня 2010 р.

Правила оформлення шенгенських віз у квітні зміняться

УЖГОРОД. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Про зміни в оформленні шенгенських віз, передбачені так званим Візовим кодексом Євросоюзу, йшлося на прес-конференції, яка відбулася у Генеральному консульстві Угорської Республіки в Ужгороді.
З журналістами зустрілися генеральні консули Угорщини в містах Ужгород та Берегове Вілмош Сіклаварі та Йожеф Бачкаї, а також генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта і генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладечек.
Вони повідомили, що з 5 квітня ц.р. набуває чинності постанова Європарламенту і Ради Євросоюзу про візи: у силу вступає т.зв. Візовий кодекс, який заміняє внутрідержавне законодавство щодо надання короткострокових віз із терміном перебування до 90 днів. Отже, короткострокові шенгенські візи із 5 квітня 2010 року оформлятимуться винятково за положеннями Візового кодексу. У консульських установах використовуватимуться нова візова заява, яку невдовзі можна буде знайти на Інтернет-сторінках згаданих Генконсульств або отримати безпосередньо в консульських відділах.
Отож із 5 квітня очікуються такі "візові" зміни:
- Всі, хто готується до поїздки в країни Євросоюзу, навіть туристи, повинні будуть з'являтися у консульських установах для зняття відбитків пальців. Але ця вимога кодексу в угорських, чеських і словацьких представництвах в Україні поки що не вводиться, тобто реєстрацію заяв і надалі провадитимуть тут без біометричних ідентифікаторів. Крім того, в Україні не буде введено й кілька інших змін через угоду між Україною та ЄС від 1 січня 2008 р. про спрощення візового дежиму.
- Скасовуються т.зв. транзитні візи.
- Дійсними визнаватимуться тільки ті закордонні паспорти, які видані впродовж останніх десяти років.
- Для дітей, внесених у паспорти батьків, оформлятимуться окремі візи.
- Відмова кожному заявнику видаватиметься у письмовому вигляді.
- Надалі слід подавати оригінал, а не копію медстраховки /на строк подорожі плюс 15днів/.
- Віза оформлятиметься упродовж десяти днів.
- Не допускається подання старих фотографій заявника, а оформлення самої візи починається від дня сплати консульського збору.
Дипломати відповіли на запитання журналістів, а також заявили, що їхні держави підтримують амбіції України щодо безвізового режиму з Євросоюзом.
У прес-конференції взяли участь представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська та керівник Ужгородської філії Інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва.

До 90% усіх хвороб викликані неправильним харчуванням - головний гастроентеролог МОЗ

КИЇВ. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Харчування переважної частини населення України є надмірним за калорійністю на тлі низького споживання всіх основних продуктів з високою біологічною цінністю - м'яса, риби, молочних продуктів, фруктів та овочів. У зимово-весняний період відхилення споживання цих продуктів від норми особливо високе: наприклад, щодо молочних продуктів воно становить 43-48%. Ці дані навела під час сьогоднішньої прес-конференції з нагоди старту загальноукраїнської інформаційно-освітньої кампанії "Здорове харчування: погляд зсередини" завідуюча кафедрою гастроентерології, дієтології і ендоскопії НМАПО ім. Шупика, головний гастроентеролог МОЗ України професор Наталія Харченко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Надмірне за калоражем харчування - це перша важлива і небезпечна харастеристика харчування мешканців України", - сказала Н.Харченко, додавши, що така тенденція властива і для жителів більшості розвинутих країн.
Головний гастроентеролог МОЗ наголосила, що за оцінками фахівців, до 90% усіх хвороб викликані неправильним харчуванням і пов'язаними з цим порушеннями роботи органів травлення. Водночас, за її словами, наші співвітчизники при виборі харчового раціону найперше дбають про досягнення ситості, яка зовсім не означає, що харчування правильне .
Другою особливістю харчування наших співгромадян, за словами Н.Харченко, є нестача в раціоні біологічно активних речовин. "Ми їмо багато, але пустого. Ми калораж набираємо жиром і солодощами, а біологічно активних речовин, які містяться в овочах і фруктах, у нашому харчуванні не вистачає, особливо у зимовий час", - зазначила вона.
Головний гастроентеролог МОЗ зауважила, що поширене уявлення про те, що аби правильно харчуватися, треба мати багато грошей, є хибним. "Це помилка списувати наші порушення харчування на нестачу бюджету. Справа не в цьому, а здебільшого у незанні і небажанні", - переконана Н.Харченко.
Для прикладу вона послалася на те, що останнім часом українці відмовилися від такого простого і доступного продукту, як квашена капуста - джерела вітаміну С і клітковини. Н.Харченко звернула увагу на те, що йдеться про не мариновану з оцтом капусту, а саме квашену, причому з осені, бо зараз підквашується вже бідний на вітамін С овоч.
Вона також зауважила, що наразі багато хто захоплюється морепродуктами, що, в принципі, непогано, але також має певні нюанси. За її словами, оскільки морепродуктів на всіх охочих не вистачає, їх починають вирощувати у штучних водоймах, чимось підгодовувати, а щоб вони не хворіли, в їжу їм додають антибіотики. "Це не ті креветки, що у чистому морі. Тобто надмірне захоплення морепродуктами теж не зовсім правильне", - застерегла Н.Харченко.
Вона також зупинилася на необхідності ритмічного харчування, адже недотримання цього правила спричиняє неритмічність випорожнення кишечника. Списувати неритмічність прийому їжі на зайнятість Н.Харченко вважає безкультур'ям: "Завжди можна знайти 15 хвилин, щоб вчасно прийняти їжу".
Головний гастроентеролог МОЗ також звернула увагу на важливість включення до раціону продуктів, які містять пробіотики - живі мікроорганізми, що підтримують імунний статус організму та мікрофлору кишечника. За її словам, надання профілактичного або лікувального ефекту для пацієнтів з різними відхиленнями у мікрофлорі залежить від кількості та роду корисних бактерій, і на це треба звертати увагу при виборі того чи іншого препарату або продукту.

Погода: у понеділок задощить

КИЇВ, 28 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Наступний тиждень почнеться в Україні з дощів та мокрого снігу. Таку синоптичну характеристику понеділкові, 29 березня, дали синоптики Українського гідрометцентру, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами синоптиків, цього дня пройдуть невеликі, у південній частині помірні дощі, вночі у Карпатах випадатиме мокрий сніг. Вітер південно-східний, у західних та північних областях північно-східний, 5-10 м/с, у Карпатах пориви 15-20 м/с.
Температура повітря на більшій частині території країни становитиме 1-6° тепла, вдень 7-12° вище нуля. На Закарпатті та в південній частині термометри покажуть 10-15°, у західних областях місцями 4-6° тепла. Найхолодніше в Карпатах - уночі близько 0°, вдень 1-3° тепла.
У Києві та області в понеділок уночі буде без опадів, вдень місцями пройде невеликий дощ. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 1-6° тепла, вдень 7-12° вище нуля.

Вербна неділя - Вхід Господній до Єрусалиму

КИЇВ, 28 березня. ( УКРИНФОРМ). Вхід Господній до Єрусалиму святкують в останню неділю перед Великоднем. За євангельською оповіддю, коли Ісус Христос воскресив з мертвих Лазаря, люди, які бачили це, повірили, що він дійсно Син Божий. Коли Ісус в'їжджав на віслюкові до Єрусалима, то люди, вшановуючи його, встеляли дорогу своїм одягом, а також пальмовим гіллям. Відтоді на згадку про цю подію віруючі напередодні свята несуть до церкви зелені гілочки дерев.
У нас таким деревом стала верба, як відображення особливостей природи України. На цей час вона вкривається зеленим листям, тому в народі свято називають Вербною неділею. Святкують її за тиждень до Великодня, а весь тиждень називають вербним.
Як відомо, освячені гілочки верби залишали за образами, садили на городі. Якщо ж проросте, то, коли є неодружений хлопець чи дівчина, вони обов'язково одружаться. За народними віруваннями, у Вербний тиждень не можна сіяти конопель і городини, бо "буде ликувате, як верба". Не сіяли колись у цю пору і буряків, бо "будуть гіркі". Вербовими гілочками розпалювали у печі, коли пекли паски. А хлопці й дівчата билися вербою, примовляючи: Не я б'ю - верба б'є, За тиждень - Великдень, Недалечко - червоне яєчко.
Від Вербної неділі починалася активна підготовка до Великодня: розписували писанки, начиняли ковбаси, випікали обрядове печиво, а також пшеничну паску, а подекуди й солодку сирну бабку. На страсний (чистий) четвер кожна господиня намагалася принести з церкви запалену свічку. Нею випалювали хрести на стелі й дверях, сподіваючись захистити свій дім від злих духів. Тож для Вербної неділі характерні і народний дух, і народна символіка.

Майже половина користувачів Інтернету відкриває листи, що приходять від спамерів

КИЇВ, 27 березня. (УКРІНФОРМ). Інтернет-користувачі як і раніше читають спам, який надходить до їх поштових скриньок, відкривають вкладення у спамових листах і користуються посиланнями, розміщеними відправниками реклами, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на звіт антифішингової групи MAAWG (Messaging Anti-Abuse Working Group), опублікований на сайті maawg.org.
У звіті говориться, що незважаючи на всі попередження антивірусних компаній, користувачі продовжують виявляти надзвичайну безпечність.
У рамках проведеного опитування MAAWG з'ясувалося, що майже половина всіх інтернет-користувачів у Північній Америці та Європі (46%) хоча б раз користувалася посиланнями, які пропонують їм спамери. 15% визнали, що роблять це періодично, оскільки продукти або послуги, які рекламуються за допомогою спаму, їх тією чи іншою мірою зацікавили. Ще 18% зазначили, що відкривали поштові вкладення просто "подивитися".
Одночасно з цим, 44% користувачів зазначили, що обізнані про небезпеки взаємодії зі спамерами. Близько 20% користувачів заявили, що вважають себе досить кваліфікованими для того, щоб захиститися від дій інтернет-шахраїв.

суботу, 27 березня 2010 р.

Комп'ютерний вірус нового типу маскується під оновлення Adobe Reader

КИЇВ, 26 березня. (УКРІНФОРМ). Експерти з ІТ-безпеки повідомили про виявлення першого зразка шкідливого програмного забезпечення, який модифікує системи оновлення легітимних програмних продуктів. Цей напрямок розвитку шкідливих кодів є новим і становить додаткову небезпеку для користувачів, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на сайт в'єтнамської ІТ-компанії, яка виявила вірус (security.bkis.vn).
Шкідливий код, який інфікує Windows-комп'ютери, маскується під систему оновлення Adobe Systems або системи оновлення віртуальних машин Java. Зразок такого коду було виявлено фахівцями в'єтнамської ІТ-компанії Bach Khoa Internetwork Security (BKIS).
У BKIS представили зразки програм, які повністю імітують Adobe Reader 9 Updater. Код переписує файли AdobeUpdater.exe, які регулярно перевіряють оновлення для продуктів Adobe. Новий код здатен повністю непомітно від користувача завантажувати інші шкідливі програми для управління комп'ютером.

Питання переходу на літній час має вирішувати народ на Всеукраїнському референдумі - експерти

КИЇВ, 26 березня. /Віктор Чухліб -УКРІНФОРМ/. Продуктивність праці в Україні в десять разів нижча, ніж у розвинених країнах Європи, а дефективність її вища у тисячу разів. Відтак зростає ціна собівартості вироблюваної продукції і знижується рівень споживання. Цьому сприяє недосконалий менеджмент, застаріла база виробництва та висока електроємність виробничих процесів. Такі дані на сьогоднішній прес-конференції "Перехід України на літній час: економимо чи втрачаємо?" навів експерт з якості Петро Калита, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами експерта, якість життя в Україні напряму залежить від якості роботи. Якщо європейська шкала якості роботи ідеальних організацій становить умовні 1000 балів, то якість роботи провідних організацій у Євросоюзі становить 700-750 балів, зазначив експерт. В Україні показник якості роботи найкращих організацій становить 500-550 балів, у середньому ж українські організації працюють на 200-250 балів. Тому говорити про позитивний вплив літнього часу на якість роботи не можна, оскільки ця проблема не має під собою наукових досліджень, переконаний Петро Калита. На його думку, своє слово щодо її розв'язання має сказати народ на Всеукраїнському референдумі, оскільки ці питання стосуються кожної людини. "За результатами такого референдуму влада зможе прийняти рішення - сказати "так" чи "ні" переходу на літній час", - зазначив він.
За неофіційними даними, наголосила Тіна Берадзе, в Україні понад 60% населення має ті чи інші психічні відхилення від норми - починаючи від різних видів шизофренії до звичайного безсоння. Проте ніхто, зазначила вона, з медиків не цікавився у людей їхнім станом після переходу на літній чи зимовий час. Фахівці з питань психіатрії у Західній Європі оцінюють період адаптації здорової людини в 2-3 тижні, підкреслила Тіна Берадзе. "Але ж у них зовсім інший рівень життя, значно вищий. Тому не варто дивуватися, що у нашій країні постійно виникають проблеми суїциду, алкоголізму, наркоманії, ігроманії, причиною яких стають постійні стреси, в тому числі й зумовлені зміною часу", - підкреслила психіатр.

Завтра Україна перейде на літній час

КИЇВ, 27 березня. /УКРІНФОРМ/. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів за N509 від 13 травня 1996 року, останньої неділі березня, яка цього року випадає на завтра, 28 число, Україна разом зі 110 країнами світу перейде на літній час.

Цієї доби о третій годині ночі стрілки головного годинника країни будуть переведені на одну годину вперед. Відтак доба неділі, 28 березня, буде найкоротшою в році і становитиме не 24, а 23 години.

Літній час буде чинний до останньої неділі жовтня нинішнього року, повідомляє Держспоживстандарт України.

Екологи світу закликають приєднатися до акції "Години Землі-2010"

КИЇВ, 27 березня. /УКРІНФОРМ/. Сьогодні ввечері у світі вчетверте проводитиметься масштабна екологічна акція "Година землі" (Earth Hour), організована природоохоронною організацією Всесвітнім фондом природи, передає УКРІНФОРМ з посиланням на прес-службу Національного екологічного центру України (НЕЦУ).
27 березня о 20:30 люди по всьому світу вимкнуть світло на одну годину, щоб показати необхідність об'єднаних дій для боротьби зі зміною клімату. Україна вдруге долучається до цієї глобальної екологічної кампанії, яка має на меті привернути увагу громадян, бізнесу та урядів країн світу до проблеми зміни клімату.
"На цей час до "Години Землі" долучилися 16 міст України, але ми очікуємо, що їх кількість зросте та поб'є торішній рекорд, як у нашій країні, так і у світі. Нагадаю, що "Година Землі-2009" об'єднала 4088 міст в 88 країнах світу, в тому числі і 16 українських міст. Тому ми запрошуємо всі міста України приєднатися до "Години Землі-2010", щоб гідно представити нашу країну у всесвітній кампанії й цього року", - зазначає координатор кампанії "Година Землі-2010" в Україні Андрій Білокінь.
На сьогодні в "Годині-Землі" від України зголосилися взяти участь 16 українських міст: Київ, Одеса, Рівне, Кам'янець-Подільський, Ковель, Львів, Долина, Івано-Франківськ, Луцьк, Дніпродзержинськ, Черкаси, Могилів-Подільський, Севастополь, Новоград-Волинський і Дубно.
"Година Землі" - це екологічна акція, що була започаткована в Сіднеї (Австралія) у 2007 році, коли 2,2 мільйона домівок та організацій вимкнули світло на одну годину. Уже через рік ця подія стала світовою екологічною ініціативою, до якої приєдналися більш як 100 млн людей у 35 країнах світу. Сотні знакових пам'яток світу, серед яких Великі єгипетські піраміди, лондонський Біг Бен, статуя Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро, Золоті Ворота в Сан-Франциско, Колізей в Римі та білборд Coca-Cola на Таймз-Сквер, загасили в суботу свої вогні та стали темними, підтримуючи глобальний заклик до дій у боротьбі зі зміною клімату, які щогодини стають все більш невідкладними.

пʼятницю, 26 березня 2010 р.

Астрономи не можуть виявити 90% галактик

КИЇВ, 25 березня. (УКРІНФОРМ). Астрономи встановили, що при вивченні віддалених галактик приблизно 90 відсотків скупчень виявити не вдається, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на статтю в журналі Nature.
Астрономам вже досить давно було відомо, що традиційними методами пошуку галактик з великим червоним зміщенням неможливо знайти частину об'єктів. При цьому точна кількість "втрачених" галактик не підрахована. У рамках нової роботи астрофізики змогли заповнити цю прогалину.
Використовуючи дані, зібрані масивом телескопів VLT, вчені оцінювали, скільки галактик не можна виявити при використанні методу пошуку по одній з спектральних ліній Лайман-альфа. При цьому вчених переважно цікавили скупчення зі зміщенням 2,2 (тобто віддалені від Землі приблизно на 10 мільярдів світлових років).
У результаті було встановлено, що близько 90 відсотків галактик з таким червоним зміщенням, в яких йдуть активні процеси зіркоутворення, випускають недостатню кількість світла, щоб бути виявленими. Дослідники підкреслюють, що нові результати можуть дуже вплинути на багато гіпотез щодо молодих галактик.