понеділок, 29 березня 2010 р.

Теракти в московському метро пов'язані з діями Росії на Кавказі - експерти

МОСКВА, 29 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). У російських спецслужбах і в політичних колах сьогоднішні вибухи, що пролунали у Москві, розцінюють як терористичну атаку проти Росії, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
Зокрема, голова комітету Держдуми з питань безпеки Володимир Васильєв пов'язує нинішні вибухи в московському метро з недавно проведеними контртерористичними операціями на Північному Кавказі щодо ліквідації ватажків і активних терористів із числа підпілля.
За фактом вибухів порушено кримінальну справу за статтею 205 КК РФ ("тероризм").
Голова Національного антитерористичного комітету, глава ФСБ Олександр Бортников доповів про те, що сталося в московському метро, президентові Дмитру Медведєву. Поінформували і прем'єра Володимира Путіна, який перебуває з робочою поїздкою у Красноярську.
За останніми даними, загинули 38 осіб, 62 людини доставлені до лікарень.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, два вибухи пролунали у понеділок на станціях "Луб'янка" і "Парк культури" вранці в годину "пік" з інтервалом приблизно у півгодини.
Правоохоронні органи говорять, що обидва вибухи є ретельно спланованою терористичною атакою. За попередніми даним ФСБ, вибухи здійснили терористки-смертниці.
Теракти у московському метро, які відбувалися і раніше, експерти також пов'язують з діями російської влади на Кавказі.
Так, участь у здійсненні теракту біля станції метро "Ризька" 31 серпня 2004 року брали у тому числі і Тамбій Хубієв, Максим Понар'їн і Мурад Шаваєв - їх Московський міський суд засудив до довічного ув'язнення.
Тоді терористка-смертниця намагалася пройти на станцію метро, але привела в дію вибуховий пристрій у натовпі людей біля входу. Неподалік "Ризької" загинули 10 осіб, 33 постраждали.
Вибуховий пристрій потужністю 4 кг у тротиловому еквіваленті 6 лютого 2004 року у вагоні між станціями "Автозаводська" і "Павелецька" привів у дію уродженець Карачаєво-Черкесії Анзор Іжаєв, 1983 року народження. Тоді загинула 41 людина, більш як 250 отримали поранення.
Режим контртерористичної операції (КТО) в Чечні, що діяв з 1999 року, було скасовано з 16 квітня 2009 року.