вівторок, 2 березня 2010 р.

Нинішня зима у Києві належить до холодних - директор ЦГО Олександр Косовець

КИЇВ, 2 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. У перші дні календарної весни вже можна визначити, якою видалася нинішня зима, яка накоїла чимало біди на теренах України.
За даними Центральної геофізичної обсерваторії, середня багаторічна температура, або, як ще її називають, кліматологічна норма взимку в Києві становить -4,0°. Нинішньої зими середня температура становила -5,1°, тобто була на 1,1° нижчою за норму - завдяки холоднішим грудню та січню. Лютий же виявився на 0,9° теплішим за норму.
"Попередні зими, холодніші за нинішню, у цьому десятиріччі були лише у 2002-2003 роках - тоді середня температура повітря за зиму знизилась до -6,2 градуса", - зазначив у розмові з кореспондентом УКРІНФОРМу директор ЦГО Олександр Косовець.
За його словами, люди, що пережили війну, добре пам'ятають люті морози зими 1941-42 років, коли середня зимова температура повітря становила -9,4°. Однак, наголосив він, найхолоднішою за період регулярних метеорологічних спостережень у Києві - з 1881 року і по наші дні - виявилася зима 1953-54 років. Тоді, за даними метеорологічних станцій, середня зимова температура у Києві становила 9,7°.