пʼятницю, 5 березня 2010 р.

Справжньої весни варто сподіватися після 25 березня - М.Кульбіда

КИЇВ, 5 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Справжнього весняного тепла на території України варто очікувати після 25 березня. Тому говорити про ранню цьогорічну весну не доводиться. Про це у розмові з кореспондентом УКРІНФОРМу наголосив начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.
За його словами, у період до 25 березня погода матиме радше зимовий, ніж весняний характер. Особливо дошкульними на морози, зазначив Микола Кульбіда, будуть перші п'ять днів другої декади березня, коли нічні температури в деяких регіонах країни сягатимуть 15° морозу. Звісно, зауважив начальник Укргідрометцентру, траплятимуться і сонячні дні, як сьогоднішній (5 березня - ред.), однак позитивного впливу на погоду міжсезоння вони не справлятимуть.
Головний синоптик України мотивує продовження березневих холодів значною кількістю снігового покриву на теренах країни, який не поглинає тепла, що йде від сонячного проміння. "Потрібен певний час, щоб розстанув сніговий покрив, який у багатьох регіонах країни становить до півметра товщини. Після цього настання тепла буде справою кількох днів", - підкреслив Микола Кульбіда.
На запитання кореспондента УКРІНФОРМу про погоду на православний Великдень (4 квітня), який, до речі, цього року збігається з католицьким, Микола Кульбіда зауважив, що довгострокових (понад 15 днів) прогнозів Укргідрометцентр не дає. Однак, на його думку, за деякими попередніми прогнозами, в перші п'ять днів квітня в Україні очікується по-весняному тепла погода, яка час від часу може супроводжуватися невеликими дощами.