вівторок, 30 березня 2010 р.

Sotheby's привіз на два дні до Києва колекцію українських авангардистів початку 20 століття

КИЇВ, 30 березня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Аукціонний дім Sotheby's представив у Києві 14 картин з унікального зібрання творів українських художників- авангардистів, які творили в Одесі на початку 20 століття. Побачити їх можна буде протягом двох днів - 31 березня і 1 квітня - в Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Уся колекція, зібрана меценатом Яковом Переменом, налічує 86 робіт і буде представлена на торги одним лотом на аукціоні російського мистецтва 22 квітня в Нью-Йорку. Про це на сьогоднішній прес-конференції поінформував генеральний директор Sotheby's, Росія, Михайло Каменський, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Ми привезли в Україну те, що було звідси вивезено на початку минулого столітття, те, що по праву має належати українським колекціонерам і музеям, тому що тут народилося, тут увібрало в себе як український, одеський, південноросійський, так і французький та західноєвропейський впливи", - сказав М.Каменський.
Він розповів, що, відібравши для виставки у Києві 14 картин, які символізують усю колекцію, аукціонний дім Sotheby's хотів дати певний сигнал не тільки інтелігенції та любителям мистецтва, а й всьому українському суспільству. На його переконання, колекцію Я.Перемена мають придбати саме громадяни України - чи то з Одеси, чи з Києва, чи з будь-якого іншого міста.
За словами М.Каменського, в Росії склалася певна практика, "можливо, й не дуже прогресивна, а просто як данина часові", коли влада настійливо пропонує великому російському бізнесу придбати визначні твори мистецтва, які волею долі потрапили за межі країни. Він зауважив, що останніми роками це робилося неодноразово, і на його думку, так само слід чинити й новій українській владі, ініціюючи участь багатих українців та великих компаній у квітневому аукціоні в Нью-Йорку.
Голова департаменту російського мистецтва Sotheby's, Нью-Йорк, Соня Беккерман у свою чергу зазначила, що це друга виставка, яку аукціонний дім Sotheby's привіз до Києва з Нью-Йорка. "Ми особливо раді, тому що цьогоріч привезли екстраординарне історичне зібрання", - підкреслила вона.
С.Беккерман розповіла, що меценат Яків Перемен 1919 року вивіз зібрану ним колекцію творів одеського "Товариства незалежних художників" до Палестини. Вона не експонувалася у світі понад 40 років, і донедавна зібрання вважалося втраченим, а в Україні жодна з картин не виставлялася відтоді, як Перемен залишив країну.
За її словами, Sotheby's вирішив продавати колекцію як один лот, виконуючи побажання Я.Перемена, щоб усі роботи залишалися разом. "Ми хотіли зберегти його бачення і надати унікальну можливість кожному серйозному колекціонеру придбати зібрання", - сказала С.Беккерман, додавши, що, за попередньою оцінкою, продаж колекції має принести прибуток в 1,5-2 млн. доларів.
Голова департаменту російського мистецтва Sotheby's, Лондон, Джо Вікері у своєму виступі звернула увагу на те, що після першої виставки Sotheby's у Києві, яка відбулась два роки тому, сталося багато змін. "Ми вже почали виставляти на аукціоні в Лондоні роботи сучасних українських художників Олега Тістола, Арсена Савадова. Це дуже великий крок уперед, і я сподіваюсь, що ця практика триватиме і в майбутньому", - підкреслила Д.Вікері.