понеділок, 22 березня 2010 р.

Померла співачка Валентина Толкунова

КИЇВ, 22 березня. /УКРІНФОРМ/. Співачка Валентина Толкунова померла в Москві на 64-му році життя. За даними джерела в Боткінській лікарні, де співачка проходила обстеження, у Толкунової було онкологічне захворювання, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІА "Новини".
Після концерту в Могильові (Білорусь) 16 лютого Толкунова була госпіталізована в реанімацію місцевої лікарні. Після виписки її перевели на обстеження в Боткінську лікарню.
Валентина Толкунова народилася 12 липня 1946 року в місті Армавірі Краснодарського краю, в столицю її перевезли у віці одного року, і вона все життя вважала себе москвичкою. У 1971 році в телефільмі "День за днем" Толкунова озвучила пісні композитора Іллі Катаєва на вірші Михайла Анчарова, які швидко стали популярними у виконанні юної співачки. Відтоді у Толкунової почалася активна робота з композиторами-піснярами, серед яких Едуард Колмановський, Мікаел Таривердієв, Павло Аєдоницький, Віктор Успенський, Людмила Лядова, Олександра Пахмутова та багато інших. У 1972 році Лев Ошанін запросив її виступити на сцені Колонного залу на ювілейному концерті з піснею Володимира Шаїнського. Цей виступ відкрив перед Толкуновою дорогу на радіо і телебачення.
Відтоді артистка виконала десятки пісень, які знав і любив весь народ, серед яких "Стою на полустаночке", "Серебряные свадьбы", "Поговори со мною, мама", "Носики-курносики", "Где ты раньше был", "Старые слова", "Мой милый, если б не было войны", "Я не могу иначе", "Я деревенская", "Сорок пять", "Ми на лодочке катались", записала близько двох десятків платівок, 23 рази ставала лауреатом телевізійного конкурсу "Пісня року".
Валентині Толкуновій присвоєні звання народної і заслуженої артистки РРФСР, уряд України вручив їй Міжнародний орден Честі й орден Святителя Миколая, Предстоятель УПЦ Митрополит Київський Володимир нагородив її орденом Святої Варвари, також їй були вручені Почесні грамоти урядів України, Казахстану, Туркменистану, Естонії.
Крім того, Валентина Толкунова нагороджена орденами Пошани, Дружби народів, Ломоносова, Святої Анни, Святого Володимира, Петра Великого, медаллю "В память 850-летия Москвы", є кавалером ордена "Меценаты столетия".