вівторок, 30 березня 2010 р.

10-15 квітня очікується підняття рівня води у Дніпрі, Прип'яті та Десні

КИЇВ, 30 березня. (Алла Шершень - УКРІНФОРМ). Підняття рівня води у річках Прип'ять, Дніпро та Десна очікується 10-15 квітня. Про це повідомив на брифінгу міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич.
За його словами, зокрема, найближчим часом очікується підняття рівня води у руслі Десни в Чернігівській області, також існує загроза підтоплення населених пунктів, розташованих на лівому березі Дніпра, та київських Осокорків.
"Сподіваюся, що дамби втримають і напором води не буде затоплено Поділ", - зазначив міністр, додавши: "Якщо не буде дощів, то вдасться уникнути підтоплення".
Міністр також повідомив, що вже підтоплено 36 населених пунктів у 12 областях України.
За словами Н.Шуфрича, на попередження повені та ліквідацію її наслідків виділено 130 млн грн. При цьому він висловив сподівання, що цьогоріч удасться уникнути мільярдних збитків від повені, як це було 2008 року.
Н.Шуфрич також поінформував, що планується підготувати фундаментальний документ, у якому будуть сформульовані причини підтоплення конкретних населених пунктів.
Крім того, як зазначив міністр, під час засідання штабу МНС прийнято рішення підняти у Київське водосховище третій криголам до тих двох, які вже там працюють на розчищенні водосховища від криги. На думку Н.Шуфрича, один з криголамів має перебувати в акваторії водосховища постійно, аби сприяти уникненню льодових заторів та загибелі риби.