пʼятницю, 26 березня 2010 р.

Астрономи не можуть виявити 90% галактик

КИЇВ, 25 березня. (УКРІНФОРМ). Астрономи встановили, що при вивченні віддалених галактик приблизно 90 відсотків скупчень виявити не вдається, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на статтю в журналі Nature.
Астрономам вже досить давно було відомо, що традиційними методами пошуку галактик з великим червоним зміщенням неможливо знайти частину об'єктів. При цьому точна кількість "втрачених" галактик не підрахована. У рамках нової роботи астрофізики змогли заповнити цю прогалину.
Використовуючи дані, зібрані масивом телескопів VLT, вчені оцінювали, скільки галактик не можна виявити при використанні методу пошуку по одній з спектральних ліній Лайман-альфа. При цьому вчених переважно цікавили скупчення зі зміщенням 2,2 (тобто віддалені від Землі приблизно на 10 мільярдів світлових років).
У результаті було встановлено, що близько 90 відсотків галактик з таким червоним зміщенням, в яких йдуть активні процеси зіркоутворення, випускають недостатню кількість світла, щоб бути виявленими. Дослідники підкреслюють, що нові результати можуть дуже вплинути на багато гіпотез щодо молодих галактик.