вівторок, 30 березня 2010 р.

Російські спецслужби знали про підготовку терактів у московському метро - ЗМІ

МОСКВА, 30 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Правоохоронні органи Росії могли мати в своєму розпорядженні інформацію про можливу атаку терористів у метро в понеділок, 29 березня. Про це пише газета "КоммерсантЪ" з посиланням на неофіційні джерела, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
За інформацією видання, незадовго до вибухів у метро московська міліція розгорнула масові перевірки документів з метою виявлення смертниць. Зокрема, зупинялися жінки з кавказькою зовнішністю.
Одна з тих, що попали під перевірку, розповіла виданню, що її затримали на станції Охотний ряд о 07.40 - приблизно за 15 хвилин до першого вибуху на Луб'янці. З переговорів міліціонерів було видно, що перевірки велися на багатьох станціях метро, однак жодних результатів вони не приносили.
Відразу після першого вибуху до відділення міліції, де перебувала співрозмовниця видання, вбіг міліціонер і закричав: "Як ви могли їх упустити, адже у вас була інформація?!, "пише газета.
Офіційно інформація про те, що правоохоронні органи знали про підготовку вибухів у метро вранці в понеділок, не підтверджується, однак джерела "Коммерсанта" в МВС повідомили про три отримані за останній час шифровки з повідомленнями про підготовку на транспортних об'єктах Москви терактів.
Раніше ЗМІ повідомляли, що в неділю, 28 березня, до московської міліції подзвонила жінка і повідомила, що в метро може статися вибух. Вона сказала, що на станції метро Коньково чула, як деякі жителі Чечні говорили про те, що в московському метро стануться вибухи. Серед співрозмовників, за її словами, були дівчата.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, у Москві 29 березня о 6.56 за Києвом у другому вагоні поїзда на станції метро Луб'янка стався вибух. Через півгодини бомба вибухнула в потязі на станції метро Парк культури. Обидва вибухи прогриміли, коли поїзди перебували на платформі. За останніми даними, жертвами терактів стали 39 осіб.
За даними ФСБ, вибухи в московському метрополітені здійснили дві терористки-смертниці. При цьому керівництво Служби безпеки заявило, що до терактів у московському метро причетне угруповання з Північного Кавказу. В свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров не виключив, що теракт міг бути здійснений за підтримки із-за кордону.
Як повідомляли ЗМІ, слідчі органи вже встановили маршрут терористок. Крім того, оголошено в розшук дві жінки, які ніби супроводжували їх.